Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pompeo v ČR narazil na odpor

19. 8. 2020

Pompeo v ČR narazil na odpor

Ljubov Stěpušova

13. srpna 2020

 

Návštěva státního tajemníka USA ve Střední Evropě probíhá pod značkou: Ani Čína, ani Rusko, jen Amerika. Jenomže v ČR mu dali najevo, že je toho již příliš.

 

Češi přivítali amerického hosta

 

Češi se vynasnažili, aby host vypadal v televizi příjemně. Nejprve jel do Plzně, kde se setkal s ministrem zahraničí ČR Petříčkem. Spolu navštívili památník osvobození města nazvaný Dík Ameriko! Plzeňský primátor Baxa ve svém projevu řekl, že je hrdý na to, že si Pompeo vybral Plzeň, těsně spojenou s americkou historií a že každý rok v květnu vyzdvihují s obtížemi získanou svobodu, kterou jim přinesli američtí vojáci v květnu 1945.

 

V České republice ani Čína, ani Rusko

 

Pompeo se rozhodl setkat se s premiérem Babišem, protože prezident Zeman si nepotrpí na přikazování Američanů, i když mezinárodní otázky jsou v jeho pravomocech. Pompeo jednal s Babišem spíše o vnitřních věcech ČR. Líbil se mu plánovaný výlet české delegace na Tchajwan a také záměr nepodporovat ve své zemi Huawei a jeho síť 5G. Bezpochyby je spokojený se směřováním české vlády proti Rusku a úsilí české zpravodajské služby ohledně Ruska (případ Safronov, válka s památníkem maršála Koněva, obvinění ruských diplomatů z přípravy vraždy českých starostů a jejich vyhoštění). Zaznamenal nadšení ČR pro výměnu sovětské vojenské techniky za americkou.

 

Jaderná elektrárna Dukovany – i s Čínou i s Ruskem

 

Praha neustoupila ve věci tendru na dostavbu JE Dukovany. Nebudou z něho vyloučeni konkurenti Westinghouse – Rusko (Rosatom) a Čína (China General Nuclear Power). Pompeo varoval na tiskové konferenci Čechy před vlivem Ruska a Číny: „Pokud zvolíte jednu z těch zemí, bude to nebezpečné pro vaši svobodu a svrchovanost.“

 

Z materiálů českého tisku je vidět, že Američané chtěli při návštěvě podepsat s Českou republikou dokument o vývoji jaderné energetiky. Praha se tomu nakonec vyhnula s tím, že „podpis by mohl přinést užitek některým účastníkům soutěže o stavbu nového bloku v Dukovanech.“

 

Babiš upozornil: „Řekl jsem mu (Pompeovi), že postupujeme podle současných evropských pravidel a nemůžeme nikoho vylučovat. Vysvětlil jsem mu to a myslím, že to pochopil.“

 

Proč Westinghouse nezvítězí

 

Podle novináře Jana Žižky nepatří Westinghouse mezi favority soutěže. Příčina není v problémech s jeho bankrotem, k němuž došlo v minulosti, ale v tom, že byl restrukturalizován, má nové majitele v Kanadě a nemá dřívější reputaci. Dříve tato společnost zvítězila v tendru na JE Temelín, ale kvůli bankrotu se neuplatnila.

 

Žižka míní, že bude dána přednost jihokorejské KHNP, s níž nejsou špatné zkušenosti v Temelíně, přičemž jaderné společnosti USA a Jižní Koreje úzce spolupracují.

 

Podle Žižky přijdou ke slovu i zájmy velké americké společnosti GE, která dodává turbíny pro Rosatom. Věří, že se tím Kongres dostane do slepé uličky.

 

Do Bruselu Pompeo nepojede

 

Po ČR navštíví Slovinsko, Rakousko a Polsko.

 

Informace: Loni v červnu česká vláda rozhodla o výstavbě 5. bloku JE Dukovany. Jeho výkon bude 1200 MW. Dodavatel by měl být vybrán do roku 2022. Stavba má začít v roce 2029 s dokončením v roce 2036. Tendr má stát 140 až 160 miliard Kč. Má nahradit jeden ze stávajících energobloků z let 1985 až 1987. Ostatní budou v provozu do roku 2045 až 2047. Nyní elektrárna zajišťuje 20 % spotřeby energie v zemi.

 

Převzato z Pravda.ru

outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář