Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomalu s omluvami

28. 3. 2020

Pomalu s omluvami

 

   V současné krizové situaci se vláda soustřeďuje na dvě věci. Jednak podniká rozsáhlá opatření s cílem zpomalit šíření infekce, jednak se omlouvá ústy premiéra i jednotlivých ministrů svým kritikům. Z úst snad všech opozičních politiků je bombardována výtkami, že na vlnu pandemie reaguje opožděně a že nezajistila s předstihem dostatek respirátorů a roušek.

   Tato kritika je natolik laciná, že si to snad uvědomují i bystřejší z těch, kteří ji tak jaksi z povinnosti z opozičních lavic vznášejí. 

   Na světě neexistuje jediná země, která by nebyla epidemií takových rozměrů zaskočena a která by o sobě mohla prohlásit, že na vývoj událostí dokázala reagovat s předstihem. Jak může něco takového vytýkat naší vládě kdokoliv, kdo vidí situaci v Itálii, v Německu, ve Španělsku. Dokonale zaskočený byl i Brusel, přesto nikdo z našich hrdinných senátorů nic nevyčítá ani Von den Layenové, ani Davidu Sassolimu. Pokud by česká vláda reagovala tak zmateně jako evropské instituce, nebylo by možno jejím kritikům vytknout ani to nejmenší. Brusel je však tentokrát z nějakého důvodu pod jejich rozlišovací schopností.

   Každý vidí, že je nedostatek respirátorů a roušek. Ovšem současné vládě by to mohl člověk s čistým svědomím vyčítat pouze v případě, že by vlády předchozí pečlivě udržovaly a soustavně rozšiřovaly sklady pomůcek pro případ masové epidemie, pak by přišel Babiš a svévolně je zrušil. Tak tomu však není.

   Proč současní kritici vlády neseznámí veřejnost s tím, jak oni osobně posilovali systémy civilní obrany v době, kdy zemi tak zodpovědně spravovaly jejich strany? Proč neukáže třeba Petr Fiala anebo Miroslav Kalousek ty pasáže volebních programů svých stran, ve kterých se klade důraz na posilování připravenosti pro případ, že nás opět po sto letech od španělské chřipky zasáhne vlna pandemie. Asi by se při hledání takového odstavečku hodně zapotili.

   Pokud dnes ti, kteří se nikdy neomluvili za nic z toho, co kdy udělali v politice opožděně, špatně a nedostatečně, tolik prskají na vládu, měli by přitom používat hodně odolnou roušku. Již brzy jich budeme mít díky Číně dostatek.  

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář