Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polští poslanci odsoudili ukrajinskou genocidu na Volyni

12. 7. 2023

Polští poslanci odsoudili ukrajinskou genocidu na Volyni

12.7.2023 12:21

K osmdesátému výročí volyňského masakru přijal polský Sejm, dolní parlamentní komora, na památku zavražděných rezoluci, ve které trvá na uznání viny Ukrajinou, uvádí parlamentní web. Podle médií se hlasování zúčastnilo 440 poslanců a všichni hlasovali pro přijetí dokumentu.

Dne 11. července 1943 se na Volyni konala Krvavá neděle – vyvrcholení volyňského masakru, genocidy plánované vůdci Organizace ukrajinských nacionalistů. V tento den ukrajinské jednotky příslušníků Organizace ukrajinských nacionalistů a Ukrajinské povstalecké armády, podporované ukrajinským civilním obyvatelstvem, zaútočili na 99 osad obývaných Poláky na území bývalého Volyňského vojvodství a zabili většinu obyvatel. Od roku 2016 slavíme 11. července jako Národní den památky obětí genocidy spáchané ukrajinskými nacionalisty na občanech Druhé Polské republiky,“ píše se v usnesení.

Je třeba poznamenat, že v důsledku této tragédie zemřelo více než sto tisíc Poláků a několik set tisíc lidí opustilo své domovy v obavách ze stejného osudu. „Sejm Polské republiky se snaží uctít památku všech obětí volyňského masakru. Zvláštní uznání si zaslouží ti představitelé ukrajinského lidu, kteří se s nasazením svých životů postavili proti zločinu spáchanému svými krajany. Polsko-ukrajinské smíření, které již léta obhajují zástupci obou národů, by mělo zahrnovat přiznání viny a uctění památky obětí druhé světové války,“ uvádějí polští poslanci.

Sejm také zdůraznil, že je důležité „provést exhumaci, důstojně pohřbít a uctít památku všech obětí genocidy“, čemuž Ukrajina brání.

V neděli se polský prezident Andrzej Duda a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj sešli ve městě Luck na západě Ukrajiny na mši v místní katedrále. Toto setkání „smíření“ je v Polsku přijímáno s rozpaky, protože Zelenskyj nepronesl očekávaná slova omluvy.

Jan Urbach

vaseves.info

Foto: Památník ve Varšavě obětem ukrajinského vraždění