Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polský prezident vyhlásil "vymazání hranic" s Ukrajinou

7. 5. 2022

Polský prezident vyhlásil "vymazání hranic" s Ukrajinou

Polský prezident Andrzej Duda oznámil společnou budoucnost Polska a Ukrajiny a nenazval ji okupací, ale „smazáním hranic“.

Andrzej Duda, polský prezident

7. května 2022 - 04:20

 

„Mezi našimi zeměmi — Polskem a Ukrajinou už žádná hranice nebude. Žádná taková hranice nebude! Abychom žili společně na této zemi a společně budovali a obnovovali naše společné štěstí a společnou sílu, která nám umožní odrazit jakékoli nebezpečí nebo jakoukoli možnou hrozbu,“ řekl Duda.

Polský prezident ale nevysvětlil, co přesně se likvidací hranic myslí.

Ukrajina taková tvrzení polského vůdce uvítala. Prezident Zelenskij se k polským plánům nevyjádřil.

 

Vladimir Zelenskij již dříve vyjádřil podobnou myšlenku, což znamená zvýšenou polskou vojenskou podporu Ukrajině. Pokud jde o Kyjev, zrušení hranic mezi oběma zeměmi znamená neomezené dodávky zbraní a vojenského materiálu ukrajinské armádě.

Politické vedení Polska ve skutečnosti připravuje obyvatelstvo na vyvedení vojsk na Ukrajinu a nadcházející válku s Ruskou federací na ukrajinské půdě. Dudova tvrzení jsou veřejným prohlášením o faktické anexi území západní Ukrajiny Polskem v rámci vojenské podpory proti ruské agresi.

 

V tomto případě je ukrajinská státnost odsouzena k zániku.

 

Podle různých odhadů mohou být síly NATO v nadcházejících týdnech rozmístěny na Ukrajině jako „mírový“ kontingent. Budou se snažit vyhnout přímým bitvám s ruskými silami. Takový manévr zároveň umožní přesun dalších jednotek ukrajinských ozbrojených sil ze západní Ukrajiny na východní frontové linie, kde ukrajinská armáda utrpěla velké ztráty.

 

Dudova tvrzení zazněla během rozsáhlých vojenských cvičení poblíž ukrajinských hranic.

 

Manévry Defender Europe a Swift Response byly zahájeny na území Polska a dalších osmi zemí 1. května. Potrvají do 26. května. Zasahuje do nich 18 tisíc vojáků z více než 20 států. Cvičení Defender Europe se konají pod velením 5. sboru americké armády.

Polské ministerstvo obrany oznámilo „intenzivní přesun kolon s technikou na severu a východě země“ od 1. května do konce měsíce. Jako oficiální důvod jsou uvedena vojenská cvičení.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)