Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polský generál navrhuje mobilizaci ukrajinských uprchlíků

20. 1. 2023

Polský generál navrhuje mobilizaci ukrajinských uprchlíků

 

19.1.2023 12:02

Bývalý velitel polských pozemních sil generál v záloze Waldemar Skrzypczak navrhuje vytvoření armády z ukrajinských uprchlíků v Polsku, Německu a Francii. Takové opatření je prý nezbytné, protože Ozbrojené síly Ukrajiny mají „kolosální ztráty“. Uvedl to v rozhovoru pro portál wPolityce.pl.

„A proč nevytvořit takové ukrajinské jednotky v Polsku a neposlat je na frontu? Společně s NATO musíme začít cvičit nové formace ukrajinské armády - v Polsku, Německu a Francii. Vycvičit  ty občany Ukrajiny, kteří jsou tady – mobilizujte je, vycvičte ty ukrajinské vojáky, kteří jsou tady – trénujte je, posílejte je na frontu, protože pro Ukrajinu je to čím dál těžší,“ tvrdí generál.

Podle soudu  W. Skrzypczaka  Západ nemůže Ukrajině pomoci a za současného stavu nemá prakticky žádnou šanci zvítězit, protože Ozbrojené síly Ukrajiny utrpěly kolosální ztráty. Rusové dosáhnou svých cílů a o tom bohužel nemá smysl ani diskutovat,“

Waldemar Skrzypczak je spojen s vojenskou kariérou. Mimo jiné byl v roce 2006   odpovědný za přípravu polských jednotek pro účast na misi NATO v Afghánistánu. V roce 2007 se postavil za polské vojáky, kteří v Nangar Chel způsobili smrt šesti a zranění třech Afghánců, včetně žen a dětí. Polská vojenská rozvědka ovšem tehdy soudila, že šlo o válečný zločin. Později  Skrzypczak odešel do zálohy a v současnosti působí jako vojenský expert různých sdělovacích prostředků.

Jan Urbach

vasevec.info