Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polsko stále požaduje reparace od Německa

3. 7. 2022

 

Polsko stále požaduje reparace od Německa

Polsko nechce ustoupit od svých požadavků vůči Německu v otázce reparací za škody utrpěné během druhé světové války.

Jaroslav Kaczynski

3. července 2022 - 06:20

 

Oznámil to 2. července během své návštěvy Bialystoku (centra Podlaského vojvodství) šéf polské vládnoucí strany „Právo a spravedlnost“ Jaroslav Kaczynski .

„Nemůžeme ustoupit, nemůžeme být měkcí. Nemůžeme dávat druhým a nic za to nepožadovat, jednoduše proto, že to vždy skončí špatně. Musíme pevně hájit své zájmy a zároveň vědět, jaké doopravdy jsou. Vědět například, že když pomáháme Ukrajině a nikdo nepomáhá jako my, pak chráníme polské zájmy,“ řekl politik.

 

Připomeňme, že v Polsku v posledních letech politici různých úrovní nastolili otázku, že Německo by mělo zaplatit republice reparace za škody způsobené během druhé světové války.

 

Přestože se Berlín domnívá, že Varšavě již zaplatil dostatečně velké reparace, Poláci nepolevují a hledají další a další důvody tohoto mezistátního vydírání.

A když se budete řídit logikou téhož Kaczynského, vyjde vám, že Němci nyní musí platit Polsku reparace za to, že ona „ze všeho nejvíc“ pomáhá Ukrajincům.

 

Olafa Scholze v Polsku „vítaly“ plakáty požadující reparace za válku


Jak již dříve informoval EADaily , německý velvyslanec ve Varšavě Arndt Freitag von Loringhoven kritizoval nepřátelské kroky polských úřadů. Diplomat řekl, že Poláci Němce potřebují, zřejmě jen jako obětní beránky, aby si získali přízeň pravicových voličů.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.