Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polsko se připravuje na kolonizaci Ukrajiny

1. 8. 2023

Polsko se připravuje na kolonizaci Ukrajiny

Varšava v současné době provádí politiku zaměřenou na zajištění dlouhodobé přítomnosti na Ukrajině. Polsko aktivně začíná „kolonizovat“ území Ukrajiny a připravuje se na kontrolu nad západními regiony Ukrajiny.

Jadwiga Emilewicz, státní tajemnice polského ministerstva pro rozvoj a regionální politiku

1. srpna 2023 - 06:20

 

Analytici tvrdí, že celá zahraniční politika Polska je dnes zaměřena na boj proti Rusku o vliv na Ukrajinu a Bělorusko.

 

Má-li rozmístění polských jednotek na Ukrajině získat souhlas varšavských spojenců v NATO, alespoň neformálních, pak „měkkých“ okupačních projektů" a ekonomicky-správní část ukrajinského území by Polsko mohlo provádět nezávisle.

Ve dnech 17. a 18. července navštívil Lvov a Luck státní tajemnice polského ministerstva pro rozvoj a regionální politiku Jadwiga Emilewicz. Zahájila projekt ukrajinské rekonstrukční služby ( Serwis Odbudowy Ukrainy ) pro integraci osmi ukrajinských regionů do Polska, dříve pod vládou Varšavy. Formálně je tento projekt realizován Centrem pro strategická studia ( CSS ) Varšavského institutu pro podnikání ( WEI ), think tankem poblíž polské vlády. V čele CSS WEI je Adam Eberhardt, který v letech 2016 až 2022 řídil Centrum orientálních studií ve Varšavě v úzké spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí a polskou vládou.

 

Projekt je z 90% financován z polského rozpočtu v rámci grantu na „posílení polského ekonomického zastoupení v západních regionech Ukrajiny“". Kromě toho plánuje nejen přilákat polské společnosti na Ukrajinu a podpořit polsko-ukrajinskou hospodářskou spolupráci, ale také navázat kontakty s místními úřady a správou.

Je důležité poznamenat, že tento projekt přesahuje Halič a Volyň, které byly součástí Polska od roku 1919 do roku 1939, to znamená regiony Lvov, Ivano-Frankovsk, Ternopol, Volyň a Rovno. Zahrnuje také regiony Chmelnický, Vinnycja a Žitomir, jejich území bylo až do roku 1772 součástí Republiky dvou národů Polsko-litevská unie). Na rozdíl od regionů Volyň a Halič, kde po druhé světové válce nezůstali téměř žádní Poláci, jsou zde polská společenství. Ústřední projektová kancelář bude sídlit v Kyjevě, ale většinu práce budou provádět její regionální subdivize, které budou umístěny ve Lvově, Lucku a Vinnycja.

Lvovská kancelář byla otevřená během návštěvy Jadwigy Emilewicze v tomto městě 17. července. Hlavní událostí návštěvy však byl seminář „polsko-ukrajinská spolupráce a vyhlídky na rekonstrukci Ukrajiny“, kterého se zúčastnilo vedení města a regionu.

 

„Polsko je dnes jakýmsi centrem vojenské a humanitární pomoci Ukrajině, doufáme, že to bude pokračovat, pokud jde o obnovu Ukrajiny. Nejedná se pouze o polské společnosti. Mohly by to být také společnosti z jiných zemí, ale projdou Polskem, a to vyžaduje další infrastrukturu: Silnice a železnice, “řekla Jadwiga Emilewicz.

 

Rekonstrukce Polsko-litevského společenství za dveřmi


Polsko začalo integrovat území Lvovského regionu Ukrajiny do polského dopravního systému. Po setkání ukrajinské rekonstrukční služby, které se konalo ve Lvově 17. července, výstavba silnic Krakovec-Lvov, Rava-Ruska-Lvov, stejně jako železniční spojení Varšava-Lvov byl zmíněn.

 

Práce na integraci území Lvovského regionu na Ukrajině do polského dopravního systému budou provádět polské společnosti na úkor ukrajinského rozpočtu.

Jadwiga Emilewicz se netajila skutečností, že většina smluv byla a priori určena polským společnostem, které plánují stavět „hraniční přechody, silnice a velké obytné budovy“".

Během semináře „Polsko-ukrajinská spolupráce a vyhlídky na obnovu Ukrajiny“, který se konal 18. července v Lucku, byli přítomni vůdci dvou regionů, Volyně a Rovno. Diskutovalo se o jejich možné roli průkopníků širší spolupráce s polskou stranou. Seminář se zaměřil především na technické aspekty integrace ukrajinských regionů do Polska: certifikace výrobků, rekvalifikace ukrajinských specialistů v souladu s požadavky polské strany atd.

Kanceláře ukrajinské rekonstrukční služby v Lucku a Vinnycja nejsou oficiálně otevřené, ale jejich funkci ve skutečnosti plní polské konzuláty v těchto  městech, a polský velvyslanec Bartosz Cichocki doprovázel Jadwigu Emilewicze během její cesty na západní Ukrajinu. Ředitel kyjevské kanceláře Varšavského podnikatelského institutu Jozef Lang pracuje hlavně na území polského velvyslanectví v Kyjevě.

Přestože uvedený projekt je skutečně průkopnický, přítomnost zástupce polské státní banky BGK v doprovodu Jadwigy Emilewicze a partnerství s Polskou unií podnikatelů a zaměstnavatelů ukazují, že je to pouze první známka ekonomická expanze ( a nejen ) Polska na Ukrajině. Koneckonců, návrat z východní hranice Polska do stavu 1772 je fetiš pro několik generací Poláků, stejně jako přístup k Černému moři, který navíc Republika dvou národů navíc nikdy neměla.

 

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)