Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polsko požaduje reparace od Německa

29. 1. 2020

Polsko trvá na reparacích od Německa

25.5.2019 VSa Zprávy

 

Polský poslanec zdůraznil, že reparacím nebrání žádné právní překážky. Dokument z roku 1953, na který se odvolává Berlín, není prý platný.

Představitel polské vlády řekl, že Polsko má nárok za válečné reparace od Německa. Neexistuje prý žádný dokument, ve kterém by se jich polská strana zřekla, informuje Associated Press.

Německo opakovaně sdělilo, že pro reparace neexistuje právní základna, protože problém byl vyřešen v roce 1953. Prominentní polský poslanec Arkadiusz Mularczyk řekl, že existuje jen kopie dokumentu podepsaného komunistickým lídrem Polska Boleslawem Bierutem, který ale nemá právní závaznost. Představitelé současné vládnoucí strany Právo a spravedlnost dlouhodobě opakují, že dokument z roku 1953 není platný, protože ho Polsku nadiktovala Moskva.

Mularczyk míní, že Polsko nikdy nedostalo odpovídající kompenzace za roky 1939 až 1945 a tvrdí, že by případné reparace zlepšily vztahy mezi oběma zeměmi. Problém by podle poslance měly vyřešit bilaterální rozhovory. Jako předseda komise, která se otázce reparací věnuje, chce na začátku podzimu, v době výročí 80 let začátku války, prezentovat tyto požadavky. Podle poslance se má jednat o více než 850 milionů eur, které odpovídají výpočtům z roku 1947.

Mularczyk odmítl, že by Polsko mělo nést odpovědnost za kompenzace polským židům. Polsko bylo podle něj obětí války a požadavek na tyto kompenzace mají potomci postižených směrovat do Německa.

Podobné požadavky vůči Německu zaznívají také z Řecka, které slibuje, že ve věci využije právní nástroje mezinárodní i evropské. Také řecké požadavky Německo odmítlo.

http://casopisargument.cz/

 

Poznámka redakce ČNL: Mluvíme o nárocích Polska a Řecka na reparace od Německa, aniž bychom zdůraznili i naše reparační nároky vůči Německu. Proč tak děláme? Nestojíme snad o přibližně 3,5 bilionu korun, co nám má Německo zaplatit? Nebo se snad bojíme vznést oficiálně naše reparační nároky? Kde je ten zakopaný pes?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář