Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokrytectví, které hvězd se dotýká…

9. 3. 2023

Pokrytectví, které hvězd se dotýká…

 Marek Řezanka

 Je příznačné, že lidé spojení s účelovým politickým spolkem Milion chvilek pro demokracii, jsou nyní nejhlasitějšími odpůrci občanské demonstrace dne 11. 3. 2023. Jako příklady si můžeme uvést Danu Drábovou nebo Zdeňka Šarapatku. Poslední zmíněný občany chystající se využít svého práva a jít demonstrovat proti Fialově vládě urazil následujícím pamfletem: „Bývali nebo jsou v našich životech. Z milých blízkých odcizení hysterici, co pálí mosty. Z demokratů anarchisti, z pravičáků bolševici, z levičáků extrémisti. Nebo ‚cvoci‘ konspirací. Putinovy bílé myši. Pokus vyšel: virus zabral. Teď se lepí na jeho ‚děvky‘, co pořádají demonstraci. Jsou jak Lenin s revolucí, v březnu chtějí Únor.

 Tito jedinci jsou rovněž nejhlasitějšími odpůrci Miloše Zemana. V jeho oku hledají třísky, ale břevna v tom svém nevidí.

 Jinými slovy máme tu co do činění s učebnicovým pokrytectvím jednostranně politicky zaměřených osob, které se chovají až fanaticky. Co mohou oni, nesmí nikdo jiný. Povyšují se nad nás, nálepkují nás, moralizují. Sami jsou ale příkladem ubohosti a odpornosti.

 Přibližme si nyní několik výroků, které ani není třeba komentovat – komentují se totiž samy – a ilustrují nebetyčnost dvojích metrů, kterými si někteří politici a zástupci médií nikterak netají:

8. 11. 2019, Miroslava Němcová, Forum 24: „Vláda Andreje Babiše, KSČM a ČSSD se rozhodla prosadit zákon o zvyšování daní protiprávním způsobem. Zvolila postup hlasování, který je v rozporu se zákonem o jednacím řádu sněmovny.

15. 2. 2021, Miroslava Němcová, Forum 24: „Právě vláda si musí zajistit ve sněmovně většinu a vést jednání se všemi tak, aby došlo k co nejmenším škodám. Většinu vláda ztratila a s nikým se nebavila… Významní experti považují obejití sněmovny a okamžité znovuvyhlášení nouzového stavu za protiústavní.“  

 2. 10. 2020, Forum 24 (Facebook): „Co znamená nouzový stav, který chce vyhlásit vláda? Zdá se, že vláda může udělat cokoliv a až časem řekne, co to bude. Aspoň tak to komentuje ústavní právník Jan Kysela. Zatím to vypadá, že se takový odhad situace naplňuje.

26. 3. 2021: Markéta Pekarová Adamová, Twitter: „Nouzový stav vládě slouží k nesmyslným opatřením, odkláněním miliard korun...

 28. 2. 2023, Markéta Pekarová Adamová, iRozhlas: „V tu chvíli nám tak ale nezbývá nic jiného než přikročit ke stavu legislativní nouze.

16. 11. 2019, Mikuláš Minář, Milion chvilek, po demonstraci na Letenské pláni v Praze: „Ukazuje to, že za našimi požadavky je obrovská síla a váha. Dává nám to obrovský mandát.

 3. 12. 2020, Mikuláš Minář, Lidovky.cz: „Naše země je v krizi. Zasekla se, přešlapuje na místě. Příčinou je stav naší politiky. I ta je v krizi…

10. 11. 2022, Petr Fiala, Seznam zprávy, signál, že věk odchodu do důchodu se za jeho vlády zvyšovat nebude: V budoucnu se tomu kroku nevyhneme. Důchodový deficit začne narůstat po roce 2032–2033. Posunutí té hranice tak není v roce 2024 nezbytně nutné. Nezbytně nutné to bude kolem roku 2030. Budoucí vláda se tomu nevyhne.

3. 11. 2022, Petr Fiala, Deník.cz, k věku odchodu do důchodu: „Za dobu působení mé vlády se v tomto ohledu nebude nic měnit a nejsou pro to ani důvody.

10. 2. 2023, Petr Fiala, Ceskeduchody.cz, proč je nutné zvýšit věk odchodu do důchodu: Protože se řítíme do zdi a víme to všichni, takže musíme něco udělat. A my máme odvahu něco udělat.

Miloš Zeman na pokrytectví těchto osob opakovaně upozorňoval. I proto ho tak bytostně nenáviděli. Protože veřejně odhaloval jejich malost – a před celou společností nasvítil jejich „císařovy nové šaty“.

 Pro nás ostatní by potom žlučovité pohrdání občanskou demonstrací mělo být tou nejlepší pozvánkou na ni. Představme si primáře Straku, jak s povýšeností a arogancí sobě vlastní mluví o hlavě státu jako o „pochcané mrtvole“. Představme si ředitele teplického gymnázia Zdeňka Bergmana, který se chlubil zahrabáním portrétů prezidenta Miloše Zemana do hnoje. Představme si Pavla Šafra, Markétu Pekarovou Adamovou, Miroslavu Němcovou, Tomáše Etzlera – a mnohé další, jim podobné. Nenechme se do nekonečna ponižovat lidmi, kteří krom neuvěřitelné sprostoty nic nenabízejí. Nenechme se jejich verbálními bojůvkami zastrašit. Hajme svá práva a své zájmy. Nechutné stoce navzdory.