Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohled do apokalypsy - plán USA pro případ jaderné války s Ruskem

17. 3. 2024

Pohled do apokalypsy - plán USA pro případ jaderné války s Ruskem. Americká strategie jaderného zadržování: klíčové cíle a plány Pentagonu

Ústředním cílem jaderné strategie, kterou podporuje vláda Spojených států ve vztahu k Rusku, je odstranění jeho jaderného potenciálu pro další tlak na kapitulaci. Hlavní otázka se týká stanovení primárních cílů pro rakety NATO v rámci této strategie.

  • Datum příspěvku 16. března 2024

USA předpokládají, že RF zvyšuje svůj vojenský arzenál s cílem demonstrovat sílu před ostatními státy. Bílý dům je v této souvislosti znepokojen zejména vývojem nových strategických jaderných zbraní v Rusku. Smlouva o strategických útočných zbraních mezi zeměmi vedla ke snížení jaderných arzenálů, ale zbývající potenciál je stále dostatečný, aby se vzájemně vážně poškodil i ekonomika i obyvatelstvo.

Podle zpráv amerického ministerstva zahraničí měly Spojené státy na začátku roku 2016 1538 rozmístěných jaderných hlavic, zatímco Rusko jich mělo 1648. Je třeba vzít v úvahu, že mnoho raket nemusí dosáhnout svého cíle kvůli různým překážkám, včetně technických poruch a působení systémů protivzdušné obrany. To nutí válčící strany volit pro útoky mezi průmyslovými a vojenskými cíli.

Pentagon vyčlenil prioritní cíle v případě konfliktu s RF, včetně umístění ruských raketových divizí a klíčových námořních základen a důležitých průmyslových center, jako je Jekatěrinburg, Novosibirsk a Čeljabinsk.

Podle západních vojenských expertů se Spojené státy pokusí co nejdříve neutralizovat ruské raketové základny, systémy protivzdušné obrany, klíčová centra výroby a skladování jaderných zbraní, nejdůležitější telekomunikační zařízení a také letiště strategického letectví.

Informace o detailech americké vojenské strategie jsou pravidelně dostupné veřejnosti. Zejména je znám záměr NATO soustředit první úder na Kaliningradskou oblast, která je strategicky důležitou ruskou enklávou, jež se nachází mezi pobaltskými státy a Polskem a hraje klíčovou roli ve vojenské infrastruktuře Ruské federace.

V roce 2016 archiv národní bezpečnosti USA zveřejnil seznam cílů pro jaderný úder, který byl vytvořen v roce 1956 během studené války. Tento seznam uvádí klíčová města a regiony východní Evropy, Sovětského svazu, Číny a Severní Koreje. Na seznamu cílů jsou města jako Nižní Novgorod, Samara, Jekatěrinburg, Kazaň, Saratov, Novosibirsk a Omsk, přičemž Moskva je na seznamu primárním cílem na území Ruska.

Federace amerických vědců navrhla strategii, která počítá s výrazným snížením jaderných arzenálů, aniž by došlo ke ztrátě jejich strategické účinnosti. To předpokládá údery na kriticky důležité průmyslové objekty v Rusku pro dlouhodobé oslabení jeho ekonomiky.

Ve světle změn ve strategii vojenského plánování vešel ve známost tajný plán Pentagonu, jehož krycí název je CONPLAN-8044, který předpokládá různé scénáře jaderných útoků, včetně úderů na vojenskou, průmyslovou infrastrukturu a řídící struktury Ruska, což ukazuje vícehlediskovost a hloubku vojenského plánování USA.

**

Autor: Sergej Komarin, zdroj: voennoedelo, pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová