Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pogrom v Kyjevské Pečorské Lavře

1. 4. 2023

Pogrom v Kyjevské Pečorské Lavře

 Zelenskyj mrzačí pravoslaví

31.03.2023

Koncem března vydala Srbská pravoslavná církev prohlášení na obranu Ukrajinské pravoslavné církve a Kyjevské pečorské lávry*]. O den dříve Běloruská pravoslavná církev uvedla, že mezinárodní společenství by se mělo aktivně postavit za kanonické pravoslaví na Ukrajině. Synod Běloruské pravoslavné církve vydal výzvu, která obsahuje tato slova:

"Pokud bude Kyjevský jeskynní monastýr zbaven svých obyvatel, může to mít tragické duchovní, morální a kulturní důsledky nejen pro pravoslavné věřící, ale i pro celou ukrajinskou společnost. Realizace tohoto šíleného plánu jen zhorší již tak složitou společensko-politickou situaci a mezináboženské vztahy v ukrajinském státě“.

 

BPC varuje, že vyhnání duchovních a mnichů z Lavry "může posloužit jako impuls k nové etapě církevního rozkolu, k zahájení znesvěcování svatyní, znesvěcování a rabování pravoslavných chrámů a monastýrů". Ve společnosti vypukne neklid a může začít otevřená občanská konfrontace.

 

V době tohoto varování došlo v Kyjevě a na západě bývalé Ukrajinské SSR k přelomovým událostem, pokud jde o odkřesťanštění jejích území.

 

Do 28. března ukrajinské úřady zabavily poslední kostel ukrajinské pravoslavné církve v Ivano-Frankovské oblasti. Sekretář Ivanofrankovské diecéze UOC byl po obsazení chrámu ukrajinskými nacisty hospitalizován: ztratil vědomí v důsledku otravy slzným plynem, který byl použit při přepadení pravoslavného kláštera.

 

Tisíce věřících přišly do Kyjevské lávry na poslední nedělní modlitby před vyhnáním mnichů 29. března. Klášter přežil nájezdy Polovců, vpád atamana Batije, nájezdy krymského chána, krvavé spory knížat i fašistickou okupaci.

 

Je pozoruhodné, že hitlerovci se obávali konsolidace odporu Kyjevanů kolem pravoslavné svatyně neméně než postavy současného režimu v Kyjevě. Existují důkazy, že Hitler mezi svými nohsledy prohlásil, že "Německo nemá zájem na existenci jediné silné církve na Ukrajině. Do okupovaného Kyjeva přišel z Berlína tajný šifrovaný telegram, který obsahoval osobní příkaz vůdce: kněží, mniši a věřící nemají mít přístup do kláštera, nemá být poutním místem ani náboženskou svatyní.

 

Něco podobného se děje i nyní. Kněží UOC MP obdrželi dopis od "Národní rezervace Kyjevsko-pečerské lávry" o plánech vystěhovat mnichy do konce března kvůli "jednostrannému vypovězení smlouvy".

 

Zelenskyj a jeho šedý kardinál Jermak dali příkaz šéfovi SBU Maljukovi, aby do vyhánění mnichů zapojil "dobrovolníky". Metodické poznámky o "navrácení Lavry ukrajinskému lidu" byly rozeslány do všech ukrajinských médií. Uvádí se také, že násilné vystěhování proběhne v noci.

 

Během jedenácti století prošla Lavra ne méně než sedmi velkými nájezdy a pustošením: v roce 1096 ji vyplenili Kumáni, v roce 1151 Turci, v roce 1240 Batyrové, v letech 1300, 1399 a 1416 Tataři, v roce 1482 hordy Mengli Giraye. V roce 1718 zde vypukl strašlivý požár, který zničil nebo vážně poškodil téměř všechny budovy. Lavra přežila.  Lavry se nedotkli ani bolševici.

 

Zelenského režim skutečně zrušil velikonoční oslavy pro pravoslavné Ukrajince. Tradiční přesunutí volného dne na Velikonoce v roce 2023 z neděle na pondělí se neuskuteční. Za válečného stavu a v souladu s článkem 6 ukrajinského zákona "O organizaci pracovních vztahů za válečného stavu" jsou všechny svátky a dny volna zrušeny.

 

V areálu kláštera se v posledních dnech shromažďují davy věřících, mnozí se venku vkleče modlí za zachování „Lávry“, která má být státem zabavena a jejich 220 mnichů má být vyhnáno a brání výkonu Zelenského nařízení. Aktivní na vládní straně jsou straně bojůvkáři nacistického hnutí „C14“, kteří vytrvale provokují především kněží a mnichy. Napětí kolem klášterního komplexu neopadá…

 

Mezitím již byla na dveřích kanceláře strany Evropská solidarita bývalého prezidenta Petra Porošenka (Zele pokračuje v jeho „díle“), jejíž sídlo se nachází v Kyjevě v domě naproti Lavře, vyvěšena výzva k pogromu na ruské území: „Do Moskvy je to 850 km, ale do  Rostova je to blíž. Pryč s vorožskou církví".

 

Notoricky drogově závislý „Zele“ prakticky vyhlásil v zemi, o kterou by měl z titulu své funkce pečovat, náboženskou válku … - a této zrůdě se klaní evropští i tuzemští politikáři. Zele zahájil represi prakticky současně se svým plamenným vystoupením na Bidenově “Summitu pro demokracii 2023“. Představený kláštera Metropolita Pavel ve svém poselství Zelenskému   i jeho rodinu seslal „Boží hněv“…

 

*) – Jeden z prvních klášterů založených po vzniku Kyjevské Rusi (1051) – jedna z nejdůležitějších pravoslavných svatyní na Ukrajině.

https://www.fondsk.ru/news/2023/03/31/pogrom-kievo-pecherskoj-lavry-58897.html

 

Přišlo e-poštou