Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podle metálů poznáte je…

18. 10. 2023

Podle metálů poznáte je…

 Marek Řezanka

 Josef Síkela se může nově chlubit ukrajinským Řádem za zásluhy II. třídy za propagaci ukrajinského státu ve světě. Doplnil tak Jana Lipavského a ukrajinským státním vyznamenáním ověnčené Petra Fialu a Janu Černochovou. Pan Síkela se okamžitě nechal slyšet, že: „Pomáhat Ukrajině s obranou proti ruskému agresorovi je naší morální i strategickou povinností.

 Pojďme se tedy podívat, jak je to s tou „morální povinností“ pana Síkely doopravdy:

 Ministr Síkela se zasadil o zrealizování zásadně nevýhodné transakce, která ve svém důsledku způsobí českým občanům a podnikům škodu přes 20 miliard korun“, uvedl Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského.

To v souvislosti s nákupem provozovatele plynovodů v Česku NET4GAS. Za transakci český stát zaplatí až osm miliard korun. Pan Síkela tento nevýhodný nákup pochopitelně vysvětlit neumí – tak se drží osvědčeného postupu Fialova kabinetu, který jakkoli pravdivou kritiku nazve „Babišovými výmysly“.

 Realitou ovšem je, že morální povinností ministra průmyslu a obchodu by mělo být v prvé řadě myslit na český průmysl a na co nejnižší ceny energií – jak pro občany, tak pro firmy v České republice.

 Není to jen případ pana Síkely – jmenovat můžeme další etalony nepoctivosti, z nichž je Fialova vláda složena – a jimiž oplývá: Vít Rakušan (je vyloženě nepěkné, že ještě žádný metál z Ukrajiny nedostal, když se tolik snaží), Petr Hladík, Zbyněk Stanjura či Vlastimil Válek. Pokud tito lidé tvrdí, že podporují ukrajinský režim z dobroty srdce, je zřejmé, že nemluví pravdu. Dobrota srdce se neslučuje ani s kauzou Dozimetr, ani s kauzou Taxis, ani se jmenováním trestně stíhaného člověka ředitelem IKEMu – a dokonce ani s předraženými nákupy. V takovém případě musíme hledat jiné motivy než humanistické. Kabinet Petra Fialy se zkrátka spoléhá na pomoc USA. Na to, že když bude dobře sloužit cizím zájmům, zvítězí, i když většina národa bude tvrdě proti němu. A že čachry (Dozimetr a podobně) dostanou zelenou – a žádný kritik si nedovolí o nich ani špitnout – což bude důkazem ryzí demokracie – ostatně jako na Ukrajině, kde se nesmí psát o korupčních kauzách či spojitosti V. Zelenského s kauzou Pandora Papers.

 Jsem bytostně přesvědčen, že takovýto kabinet si většina z nás nezaslouží. Zbavme se tedy této tvrdě asociální a nekompetentní vlády dříve, než se ona zbaví nás – jako volů, a navíc korunovaných. 

 

Vládní dobrota

 

Že to má být česká vláda

(plná signálů a pózy)?

Zatímco lid doma strádá,

ministři si řády vozí.

 

Fiala i Černochová

vyznamenáním se chlubí.

Jak že se k nám vláda chová?

Že jí máme plné zuby.

 

Pořád zní jen: Ukrajina.

Občan vládu nezajímá:

Na něj vláda zapomíná,

Čechům ať je klidně zima.

 

O morálce potom žvaní

Síkela, jenž firmy ničí:

Plynovody draze shání

tenhle dobrák v zahraničí.

 

Transakce je nevýhodná:

Naše dobro že tak hájí?

Máme klystýr vypít do dna,

než budeme zcela v háji?

 

Musí nám být jasné zcela:

O morálce tohle není.

Proč to tedy vláda dělá?

Chce mít k čachrům posvěcení…