Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pochod smrti – Schwarzheide, Terezín V

11. 2. 2024

Pochod smrti – Schwarzheide, Terezín V

 7. Nálety

Při poplachu, ohlašujícím očekávaný nálet, tzv. "Voralarm", byl závod v okruhu pěti kilometrů zamlžen a němečtí civilní zaměstnanci utekli. Vězně vyhnali ze závodu poklusem, až když byl oznámen "Vollalarm", poplach, vyhlašovaný krátce před skutečným náletem, v okamžiku, kdy se v dané oblasti objevila nepřátelská letadla. V umělém zamlžení viděli vězni sotva na vzdálenost jednoho metru, měli potíže s dýcháním a kašlali. Zahnali je do tábora, do dřevěných baráků, kde nebyly žádné protiletecké kryty. Když byl při náletech zasažen tábor, byli mrtví a ranění i mezi vězni.

Podle amerických údajů byl závod bombardován čtrnáctkrát.

 

 Nálet 17. 3. 1945 je popsán v hlášeni velitele tábora, SS hauptsturmführera Sokola, velitelství KT Sh. - Sachsenhausen 17.3. 1945: „Dnešního dne v době od 12.00 do 14.00 hodin byl na zdejší závod veden letecký útok ve čtyřech vlnách. Zásahy na závod byly zcela bezvýznamné. Jedna tříštivá bomba spadla do oblasti závodu, jedna do vězeňského tábora. Bomba svržená na závod zranila jednoho strážce přiděleného podnikem. Zaměstnanci závodu zraněni nebyli. Bomba, jež spadla do tábora, zranila 27 vězňů těžce, 18 lehce a 8 vězňů zabila. Lze předpokládat, že někteří těžce zranění zemřou. Velitelství tábora žádá, aby mu bylo umožněno převézt těžce raněné podle přiloženého seznamu do tamní ošetřovny. Chováni vězňů v době náletu bylo bezúhonné, žádné zneklidněni nebylo  patrné". Na ošetřovně v Sachsenhausenu zemřelo asi 20 ze 27 těžce raněných.

 

Odbojová skupina v táboře pravidelně odposlouchávala rozhlasové zprávy. Jeden z tlampačů umístěných 've vězeňské umývárně, byl za tímto účelem tajně připojen na rozhlasový přijímač v místnosti zástupce velitele tábora. Americká letadla shazovala při náletech letáky, které kolovaly z ruky do ruky a tajně se četly. Leták shozený při náletu 24. 8. 1944 byl po mnoha letech první písemnou zprávou od západních spojenců.

 

Výrazný titulek sděloval: „Blíží se konec! Žádáme bezpodmínečnou kapitulaci!“ a v několika odstavcích byly uvedeny důkazy. Skončení bitvy v Normandii totální  německou porážkou a zhroucením západní fronty, provázené lidskými a materiálními ztrátami. Spojenecké jednotky v předměstích Paříže. Úspěšné vyloděni na Riviéře. V Itálii postup až k Florencii. Německá východní fronta rozdrcena, sovětská vojska na hranici východního Pruska na Visle, Varšava dobyta, postup Sovětů v Rumunsku. Finsko prosí o příměří.