Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pobaltské státy mohou být po dohodě Biden-Putin vyloučeny z NATO

4. 1. 2022

Pobaltské státy mohou být po dohodě Biden-Putin vyloučeny z NATO

 

Nejradikálnější pohled na výsledek vyjednávání Biden - Putin poskytl bývalý důstojník americké armády a vojenský expert David Payne v časopise The National Interest.

Ilustrační foto

4. ledna 2022 - 06:20

 

Věří, že Spojené státy mohou souhlasit s vyloučením tří pobaltských zemí, Lotyšska, Litvy a Estonska, z NATO kvůli strategickým dohodám s Ruskem o vytvoření východoevropské „nárazníkové zóny“.

 

„Bidenova administrativa považuje Čínu za primární a dlouhodobou hrozbu pro Spojené státy a jejich spojence. V boji proti Pekingu mohou Spojené státy nabídnout Rusku „pakt o neútočení,“ píše Payne.

 

Podle této nové bezpečnostní dohody mezi Spojenými státy a Ruskem bude nezávislost Estonska, Lotyšska a Litvy garantována Moskvou výměnou za jejich vystoupení z NATO.

 

Výměnou za vytvoření pozemního mostu (silniční a železniční koridor, možná přestavěný v jeho litevské části) spojujícího Rusko s jeho Kaliningradskou enklávou přes Bělorusko a Litvu, Rusko stáhne všechny své útočné síly, včetně balistických raket krátkého doletu. z Kaliningradu.

 

„Tato dohoda poslouží k vytvoření nového, stabilnějšího a bezpečnějšího třípólového světového řádu,“ píše Payne.

 

Výměnou za vystoupení Ruska z Šanghajské organizace pro spolupráci by Spojené státy souhlasily s vystoupením z aliance NATO – která bude nadále existovat jako organizace kolektivní bezpečnosti vedená Evropou – a uzavřou většinu ze svých 800 zahraničních vojenských základen a stáhnou většinu svých 200.000 vojáků v zahraničí. ...

 

„Státy se také zavazují, že vyvinou diplomatický tlak na Ukrajinu, aby ji přiměly ke vstupu do Ruskem vedené Eurasijské hospodářské unie (EAEU) nabídkou uzavření dohody o volném obchodu s Ukrajinou. Taková mírová ekonomická integrace Ukrajiny s Ruskem by byla mnohem lepší proti vojenské invazi do Ruska, které USA a NATO jen těžko odolají a která pravděpodobně skončí úplnou anexi Ukrajiny Moskvou,“ píše Payne.

 

Přirozeně, tento článek by měl být považován za expertní prognózu, a ne za zasvěcené osoby z Bílého domu.

 

„Samotné takové předpovědí jsou však velmi orientační. Před několika lety bylo možné o takových myšlenkách (vyloučení pobaltských států z NATO a povzbuzení Ukrajiny k hospodářské unii s Ruskem) slyšet pouze ve sci-fi filmech,“ komentuje publikaci kanál Politics of the Country Telegram.

 

(rp,prvnizpravy.cz,national,foto:arch.)