Jdi na obsah Jdi na menu
 


Po parlamentních volbách 8. – 9. října 2021

30. 11. 2021

Po  parlamentních volbách  8. – 9. října  2021

Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

 

Přiznejme si, že  možností  parlamentních voleb, kterými si občané zvolí ze stranické nabídky  členy  poslanecké sněmovny a  tím i složení  celostátní vlády,  si  teoreticky velmi  vážíme.  Přišly po vládě jedné strany, kterou  přinesla  socialistická revoluce  po 2. válce světové. Existovala  40 let,  od r. 1948 do revolučního převratu  r. 1989. 0d tohoto převratu se u nás střídají vlády, složené ze zvolených  představitelů soupeřících několika stran.  Stran, zdůvodněným programem hájit zájmy té nebo oné společenské skupiny. O vlivu a moci  jednotlivých stran  rozhodují   zčásti voliči,   počtem  hlasů, které  kandidátům  existujících stran poskytují. Je  v tom přirozený základ demokracie, vlády lidu, lidem a pro lid.  A lid, pokud je informován,  se jich účastní s nadějemi i s napětím. Jde o to, kdo bude zvolen a jak své vítězství uplatní.  Jak který politický program bude realizován.

 

Od uvedeného  návratu  občanských voleb u nás  uběhlo 32 let. Ten „sametový“  převrat neznamenal ovšem  jen demokratizaci  veřejného života uplatněním volebního práva. Přinesl  zároveň obnovu kapitalismu, kapitalismu  v  nové podobě, v podobě neoliberalismu. To se  však  dálo mimo  informace   a rozhodování  většiny voličů. Ti  objevovali tuto skutečnost postupně a se smíšenými pocity. Charakter těchto  minulých voleb bude  tématem historiků.

 

My se teď budeme zabývat  jen  čerstvými výsledky voleb posledních. Je to aktualita. Aktualita nečekaná, překvapivá, neuvěřitelná.  Naprosto ojedinělý je výsledek hlasování, který se týká vítězství pravice (zastánci svobody podnikání a hromadění zisků) a  potlačení  levice (zastánci sociální spravedlnosti).

  

 Co říkají voliči?

  Část voličů se raduje z vítězství pravice (ODS, KDÚ ČSL, TOP- O9), část cítí neblahé zklamání z prohry levice (Soc. dem., KSČM).  Levice se po prvé v našich dějinách ani do parlamentu nedostala. Takže  z parlamentu zmizela, nebude ani v opozici! (V opozici bude asi jen  osamělý Tomio Okamura, SPD, 9,56%).   Neomezenou vládu bude mít pravice. Nebude  zastávat nic z toho, co si levice přála, oživovat vlast  a vlastenecké tradice, nebude bojovat proti diktátu z Bruselu, proti vazalství v NATO,  proti antinárodnímu působení neziskovek, proti kolaborantsky  prozápadně zaprodaným médiím apod. 

Četli jsme názor, že  „volby ovládly neoliberální a neokonservativní  síly, které  budou kriminalizovat  dosavadní vládu a odevzdají stát bankám a Američanům, jak to  před rokem a půl udělali Slováci.“

 

Slyšeli  jsme, že „mnoho známých  je ohromně  zklamáno,  jak to, že voliči mohli volit strany, které rozkradly naši republiku  a další, které avizovaly  vytvořit koalici, naprosto proti zájmům naší vlasti. Snad ještě prezident něco vymyslí a obrousí ty nejhorší hrany...“

 

Co dělali voliči?

Vzali jsme na vědomí, že zejména mladší generace nemají  žádoucí osvětu a příslušné  vzdělání a jsou  mediálně  přímo odnárodňovány. 

K  chybějící osvětě a  nedostatku  pochopení našeho politického  řádu  by ovšem  dnes patřil i  rozbor  předvolebních kampaní. Nezmýlíme se, když budeme konstatovat, že před 4 lety, kdy se Andrej Babiš stal předsedou vlády, mobilizovaly se dosavadní  ambiciózní  politické síly k boji proti němu. Na rozdíl od nich se nový premiér nehonosil nijakým uceleným koncepčním programem, který by bylo možno napadat a kritizovat.  Opíral se o své bohaté zkušenosti marketingové, podnikatelské, holdingové. A tak se jediným terčem protivládní kritiky stal on sám. Jako aktivní podnikatelská osobnost. Politickým  programem  se stal „antibabišismus,“ hanobení všeho, co premiér řekl, co udělal. Stal se představitelem korupčního a ziskuchtivého chování  všech světových miliardářů. Oni ovšem  budí respekt a obdiv. Jeho osobnost  však nesouhlas, nevoli, odpor. Stále větší odsouzení, protože  se provinil  „střetem zájmů“ a nedbal dost na „imidž“ mezi světovládci.  A ambiciózní  představitelé  stran, které měly sice v minulosti  řadu skandálních přečinů, byli rázem čistí obhájci  morálních pravidel  a  nezáludné nabídky a poptávky. Smysl současného předvolebního hnutí byl redukován na vyobcovní  provinilého  A. Babiše z pozice premiéra.

 

Volební výsledky:

Pravicové strany  se od r. 1989  podílely na  problematické  popřevratové vládě a  na  růstu  vlastní moci,  na privatizacích a restitucích, na  mezinárodních komerčních  a politických kontaktech  a na hromadění  zisku. Přitom se prezentovaly i zcela nepřijatelnou   účastí na protičeských  projektech od  obnovy habsburského monarchismu až po revanšismus po válce  odsunutých Němců.

 

Tyto strany se dohodly na   koalici, v které  se společně zúčastní voleb, aby získaly více hlasů než Babišovo hnutí Ano. Jednotlivým stranám by se to nepodařilo,  ale koalice měla v součtu a  součtem úspěch. Společenství  3 stran, strany ODS, KDU- ČSL a  a TOP-09, překročilo  Babišovo hnutí.  Pravicová koalice získala  27,79% hlasů, Babišovo Ano  27,12%. K tomu ovšem  přistoupila ještě jedna koalice, antibabišovští Piráti a Starostové, dohromady  15,62% hlasů.

 A účastníka voleb nutně napadá, proč levicové strany také nevytvořily alianci a nedostaly se společně do sněmovny? Občan, který nevidí do politického zákulisí, ten tomu nerozumí. 

 

Závěry

Výsledky voleb jsou svědectvím nedostatku osvěty, kterou žádal jako podmínku uvědomělé demokracie již  Masaryk. K témuž tématu patří neomezená  a bezohledná moc mediálních prostředků, které manipulují své sledovatele podle přání svých financujících vlastníků. Tady se potvrzuje postřeh Karla Čapka. Moderní prostředek násilí je propaganda, která zbavuje postižené svobody vědomí, svobody poznání, volby a rozhodnutí. Nezbývá než žasnout.

 

A další závěr ?  Požadavek  také  spojit levicové strany  - v jednotnou levicovou opozici. Ujmout se iniciativy, neodmítat spolupráci. Přes drobné  názorové rozdíly je tu společný program sociální a národní.  Je to program  společného  úsilí  o svrchovanost České republiky, o Evropu svrchovaných a rovnoprávných národních států,  o sociální spravedlnost a o mír. !