Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pistorius o válce v Evropě. Musíme se připravit

31. 10. 2023

Pistorius o válce v Evropě. Musíme se připravit

31.10.2023 13:51

Musíme se připravit na válku v Evropě, řekl opakovaně v neděli v pořadu "Berlin Direkt" veřejnoprávní televize ZDF německý ministr obrany Boris Pistorius.

Pistorius vyslovil  názor, že konflikt na Blízkém východě a rusko-ukrajinská válka by měly mít důsledky i v německé společnosti. "Musíme si zvyknout na myšlenku, že Evropě může být válka," řekl. „Německo se musí připravovat na obranu, to platí jak pro Bundeswehr, tak pro společnost,“ zdůraznil.  

Ministr obrany odmítl nařčení naznačující, že spolková vláda je v nákupu zbraní příliš pomalá a na rozvoj Bundeswehru nevyčleňuje odpovídající prostředky. "O moc rychleji to nejde," řekl. Pistorius připomněl schválení zvláštního fondu pro Bundeswehr v hodnotě 100 miliard EUR a také strukturální změny v německé armádě.

"Všechno, co bylo rozbité za 30 let, nelze opravit za 19 měsíců," dodal. Uvedl, že na konci tohoto desetiletí se Německo ocitne ve zcela jiné situaci. Připomeňme, že podstatnou část zmiňovaných tří dekád byla kancléřkou Angela Merkelová. Za nedostatky v práci ministryně obrany a špatný stav Bundeswehru je potom viněna také Ursula von der Leyen.

Německá média opakovaně upozorňují na špatný stav německé armády. V červenci psal Der Spiegel o obrovském nedostatku munice v Bundeswehru. Deník Neue Osnabruecker Zeitung v dubnu zdůraznil, že již druhý rok po sobě vojenskou službu ukončilo více vojáků, než do ní nastoupilo .

Eva Högl, komisařka pro obranu německého parlamentu, představila letos v březnu. zprávu, podle níž jsou deficity ve všech německých ozbrojených formacích.

Jan Urbach

vasevec.cz