Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pirk - Moje chřipka byla stokrát horší než covid-19.

29. 9. 2020

Pirk - Moje chřipka byla stokrát horší než covid-19.

Na chřipku u nás umře 2000 lidí ročně

28.09.2020 11:45

 

Kardiochirurg Jan Pirk v rozhovoru pro Ekonomickymagazin.cz hovořil o koronaviru a mimo jiné sdělil, že na tvrzení, že lidé nad 65 let patří do kritické skupiny, je alergický. On sám si koronavirem prošel, ale podle něj mu bylo hůře při chřipce.

Foto: hns

Popisek: Jan Pirk v půlnočním rozhovoru

 

Současnou koronavirovou pandemii vnímá Pirk jako nový typ chřipky. „A jako k takovému se k tomu i chovám,“ poznamenal Pirk, který si nákazou novým koronavirem prošel. „Je to trochu odlišný typ chřipky od té ‚klasické‘. Já sám jsem tu ‚klasickou‘ chřipku prodělal před čtyřmi lety, a byla asi stokrát horší než covid. Myslím si, že pozitivní v nošení roušek bude to, že až budeme mít závažnou rýmu či chřipku, tak si zvykneme nosit více roušky a nebudeme prskat na okolí,“ poznamenal Pirk.

 

Ten jako jeden z prvních řekl, že by se lidé měli promořit, aby získali protilátky. „Musím přiznat, že ten výraz ‚promoření‘ je poněkud nešťastný,“ říká Pirk, že měl spíše použít termín „plošná imunizace“. 

 

„Nejen já, který jsem to řekl již 5. března, ale říká to dnes již řada ‚odborníků‘ na tuto oblast. Prostě pokud tady ten virus je, tak buďto bude účinná a neškodná očkovací látka, anebo musíme imunitu získat proděláním této nemoci,“ konstatoval.

 

Závěrem připomněl, že procento zemřelých s covidem-19 není vůbec větší než procento zemřelých na ‚klasickou‘ chřipku. „Nemluví se příliš o tom, že s tou ‚klasickou‘ chřipkou zemře u nás dva tisíce lidí ročně, což covid zatím zdaleka nedosahuje,“ dodal prof. Jan Pirk.

PL

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář