Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petře Fialo, je to na ručník!

10. 10. 2023

Petře Fialo, je to na ručník!

7.10.2023 14:36

Společnost Morning Consult vypracovala průzkum veřejného mínění, který srovnává popularitu vybraných lídrů celé řady zemí.

Je to zajímavý, i když ne úplně reprezentativní přehled. Určitě by bylo dobré znát, jakou popularitu má ve své zemi např. Vladimir Putin, či jeho běloruský prezidentský kolega Alexandr Lukašenko.

Špičku přehledu, pokud jde o popularitu lídrů, ovládli, s výjimkou, švýcarského prezidenta, lídři zemí třetího světa. Nejvyšší popularitu v celém průzkumu má indický prezident Narendra Modi (78%).

Vynikající popularitu má na druhém místě také mexický levicový prezident Andrés Manuel López Obrador (67%).

Na třetím místě je ne zase tak úplně překvapivě švýcarský prezident Alain Berset (54%). Zde se sluší připomenout, že Švýcarsko je zemí, kde mají ústavně zakotvený de facto rotující mandát prezidenta Švýcarské konfederace. V nominálně nejvyšší ústavní funkci, která není opatřena žádnými exekutivními pravomocemi, se ve Švýcarsku střídají po roce členové švýcarské vlády.

Na čtvrtém místě žebříčku, což stojí rovněž za zaznamenání, je jeden z nejvýznamnějších lídrů rozvojového světa, po jisté časové přestávce znovuzvolený, brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva (52%).

Na konci celého žebříčku - jak ostudné - „trůní“ s 18% popularity český premiér Petr Fiala. Za zmínku stojí ještě připomenout, že Petra Fialu v jeho funkci odmítá 78% potenciálních voličů v ČR. Není to určitě dobré vysvědčení pro Fialu a pro současnou vládní koalici.

Pravicová vládní koalice by si neměla nic nalhávat a buďto změnit vládní výkon a vládní postup anebo hodit ručník do ringu. Bohužel, zřejmě neudělá ani jedno ani druhé. Tedy alespoň ne v dohledné době. A důsledky pro ni budou podobné jako pro pravici na Slovensku.

Jiří Paroubek

vasevec.cz