Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petice k vyšetření případu Vrbětice, Lenka Procházková

13. 5. 2021

Petice k vyšetření případu Vrbětice

Lenka Procházková

10. 5. 2021 

Na demonstraci, která se konala včera 9. května 2021 na Václavském náměstí v Praze, podepisovali občané petici adresovanou vládě ČR a žádající vyšetření prípadu Vrbětice. Na žádosti mnohých, kteří se shromáždění účastnit nemohli, zveřejňujeme elektronickou verzi petice.

novarepublika.cz

Petice za vyšetření případu Vrbětic

 My, níže podepsaní občané, se obracíme na Vládu ČR, Policii ČR a další instituce veřejné správy České republiky, aby se zasadily za důkladné, objektivní vyšetření všech událostí a souvislostí spojených s případem muničních skladů ve Vrběticích.

 

1. Žádáme tyto orgány, aby sdělily, jaká munice a další zbrojní zařízení zde byly uloženy, jak byly střeženy, jaké byly výsledky kontrol skladů, zda byly dodržovány mezinárodní závazky ČR, tuzemské zákony a předpisy ohledně skladování vojenského materiálu a obchodu s ním, a aby vysvětlily nálezy původně českého vojenského materiálu v místech válečných střetů.

 

2. Dále požadujeme podrobné vysvětlení příčin požárů a výbuchů muničních skladů ve Vrběticích ve dnech 16. října a 3. prosince 2014 včetně proveditelnosti možných variant neúmyslného a úmyslného zničení.

 

3. Stejně tak požadujeme vysvětlení nových informací o možných příčinách zničení skladů zveřejněných po více než šesti letech od této události a odůvodnění, proč nebyly během těchto let odhaleny a použity při vyšetřování.

 

4. Vyzýváme státní orgány, aby případ Vrbětice dovedly k podání žaloby a k soudnímu jednání, aby všechny dostupné informace a uskutečněné činy byly podrobeny soudnímu přezkumu, kritickému pohledu obžaloby a obhajoby na důkazy, a tak i veřejnému dohledu.

 

5. V neposlední řadě se obracíme na adresáty petice s otázkou, jak budou postupovat a nést svoji zodpovědnost, resp. vyvozovat zodpovědnost za své představitele a pracovníky za činy tehdejší nebo nynější. Z rozdílnosti možných variant příčin vrbětických událostí, které byly minulým vyšetřováním určeny, resp. současným vyšetřováním naznačeny, je totiž zřejmé, že uvedené osoby musely pochybit buď tehdy, nebo nyní.


Petiční výbor: Eva Novotná, Lenka Procházková, Karel Růžička   

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář