Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pelosiová na Tchaj-wanu. Teď se Čína a Rusko daly ještě více dohromady…

13. 8. 2022

Pelosiová na Tchaj-wanu. Teď se Čína a Rusko daly ještě více dohromady…

 

13.8.2022 20:38

Klasicky goebbelsovská propaganda našich sdělovacích prostředků, zejména České televize je složena z monotónně opakujících bloků líčení triumfálních úspěchů chrabrých Ukrajinců a proher v nejrůznější podobě osobně Putina, který má zásadně smrt na kahánku a jinak je zcela bezmocný a prohrávající a samozřejmě Ruska, u kterého každý pravověrný progresivní žurnalista neopomine zdůraznit, že jeho ekonomika je na úrovni Itálie.

Že například africký Sahel má Rusko jaksi mimochodem do značné míry pod palcem a vojenská vláda v Mali nehodlá spolupracovat ani s bývalou brutální kolonizátorskou zemí Francií, ale nově odmítá už i vojáky Bundeswehru a spoléhá se výlučně na příslušníky ruské Wagnerovy skupiny se z našich médií nedovíte…

Stejně tak je relativizovaný vztah mezi Čínou a Ruskem, jako by se Čína snažila Rusko odmrštit. Nemusím samozřejmě znalé čtenáře přesvědčovat, jak bleskurychle, samozřejmě i ke svému užitku, Čína, ale i (mimo tuto souvislost i Indie) nahradili Evropu v odběru ropy a že v situaci, kdy se proti Rusku postavilo sankcemi všech přes 42 zemí kolektivního Západu, a přesto HDP za 2. čtvrtletí oproti minulému roku klesl o pouhých 3,5 %, je triumfem.

Ale vraťme se k té Číně.

Už 5. srpna v důsledku návštěvy Pelosiové na Tchaj-wanu zveřejnilo čínské ministerstvo zahraničí slavnostně toto prohlášení: Čínské úřady jsou připraveny posílit strategickou spolupráci s Ruskem uprostřed rostoucího napětí v Tchajwanském průlivu, řekl čínský ministr zahraničí Wang I na setkání s ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Phnompenhu tak, abychom společně mohli účinněji bránit mezinárodní systém, v němž hraje klíčovou roli OSN, a také řád založený na normách obecně uznávaného mezinárodního práva," uvedl Wang I.

Nuže to jste se určitě z našich médií nedozvěděli.

Naši protiruští a protičínští političtí blouznivci si mohou říkat, co chtějí.

Věc se má ale tak, že USA a spol. spojenci rozehráli hru, kdy se během pouhých pěti měsíců svět začal dělit dělí geopoliticky na dvě části Západní a Nezápadní. Nezápadní část je geopoliticky vedena Ruskem, pro které nikdy v historii nebyla ekonomika zas tak důležitá, ale prioritou bylo spoluurčovat světové děje což prakticky činilo a činí od časů Petra Velikého, v každém případě od Vídeňského kongresu po napoleonských válkách. Čína naopak jednoznačně triumfuje v oblasti světové ekonomiky a experti se jen dohadují, zda předběhne USA už za rok či teprve za tři roky, když v paritě kupní síly je již dnes na prvním místě. Jako tandem se vzácně doplňují a postupně se k nim přidává i tzv. globální jih.

Západ mohl lehce zabránit rusko-ukrajinskému konfliktu, ale po strategických porážkách co do trvale prozápadního výsledku ve dvacetileté válce Afganistánu, více než desetileté brutální válce v Iráku, vojenského útoku na Libyi či Sýrii, brutálního rozbití Jugoslávie, se Bidenovi a spol. v hlavě vylíhlo, že vymaže toho východního obra na hliněných nohách, jak se o Rusku vyjadřoval Adolf Hitler natrvalo coby důležitého protivníka, ale i rovnoprávného partnera z politické mapy euroatlantické oblasti.

Kdysi si mýlil Hitler, a dnes s mýlí i Biden a spol., o našem bezvýznamném premiérovi ani nemluvě.

Že Pelosiová vypustila džina z lahve a už ho nikdo do ní nedostane, je zřejmé. A že to bude pro Západ velmi třeskuté, protože bojovat na dvou tak odlišných frontách nezvládl mnou často připomínaný Hitler a těžko to zvládne neschopný Biden či neschopní evropští spojenci.

Svět se změní od základu…

 

Jiří Vyvadil

vaše věc.cz