Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peking a Washington jsou v kolizi kvůli následkům koronaviru

24. 3. 2020

 

Peking a Washington jsou v kolizi kvůli následkům koronaviru

Pepe Escobar • 23. března 2020  

 

Mezi četnými geopolitickými účinky, jež otřásají naší planetou, je už jeden zřejmý: Čína zaujímá novou pozici. Poprvé od začátku reforem Teng Siao-pchinga v roce 1978 vnímá Peking USA otevřeně jako ohrožení, jak před měsícem na mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásil čínský ministr zahraničí Wang-I, a to ve chvíli, kdy se Čína nacházela na vrcholu boje proti koronaviru.

 

Peking přichází opatrně s jakousi historkou, že vedení o útoku vědělo a že se nachází v hybridní válce. Terminologie Si Ťin-pchinga je důležitým záchytným bodem. Dal do protokolu, že „je to válka“. A protiútok musí být veden jako „lidová válka“.

 

Kromě toho označil vir za „démona“, ďábla. Si je konfucián. Oproti jiným starým myslitelům Konfucius nerad diskutoval o nadpřirozených silách nebo Posledním soudu na věčnosti. V jistém čínském kulturním kontextu znamená ovšem ďábel „bílého ďábla“, nebo „cizího ďábla“: mandarínsky guailo, gweilo v kantonském jazyce. Byl to Si, který vyřkl silný výrok ve formě kódu.

 

Ve chvíli, kdy se mluvčí čínského ministerstva zahraniční Čao Li-ťien v rozhněvaném tweetu zmínil, že „to mohla být armáda USA, která přivodila epidemii do Wuchanu“, což bylo první hlášení špičkového vládního úředníka, nastartoval Peking pokusný balónek, aby signalizoval, že rukavice byla konečně hozena. Čao Li-ťien dal do přímé souvislosti armádní hry ve Wuchanu v říjnu 2019, kterých se zúčastnilo 300 vojáků z USA.

 

Citoval přímo ředitele US CDC (Centre for Disease Control) Roberta Redfielda, který před týdnem před americkým Kongresem odpověděl kladně na otázku, zda byly v USA odhaleny a posmrtně diagnostikovány v některých případech úmrtí způsobené koronavirem. Z toho pro Čao Liťiena vyplynul brizantní závěr, že Covid-19 se už předtím objevil v USA, které nebyly schopny testovat a verifikovat rozdíly mezi chřipkou a koronavirem.

 

Navíc je tu skutečnost, že v Itálii byly sekvencovány a zkoumány variace genomu koronaviru v Íránu a Itálii a ukázalo se, že tyto nepatří k druhu, který způsobil nákazu ve Wuhanu. Čínská média začala klást otázky a vyvodila souvislost mezi uzavřením „málo bezpečné“ vojenské laboratoře na výzkum biologických zbraní v marylandském Fort Detricku v srpnu minulého roku, vojenskými hrami ve Wuchanu a výbuchu tamní epidemie. Tyto problematické otázky byly položeny ovšem i v samotných USA – ovšem bez odpovědi.

 

Událost 201

 

Další otázky se týkají netransparentní akce Událost 201 (Video výše je nutno bezpodmínečně shlédnout), která se konala v New Yorku 18. října 2019: Jde o zkoušku pro případ celosvětové pandemie, kterou by náhodně způsobil smrtelný virus, tím je náhodou koronavirus. Obrovská náhoda, simulace, která se odehrála měsíc před vypuknutím epidemie ve Wuhanu.

Celá akce byla financována nadací Billa a Melindy Gatesových, Světovým ekonomickým fórem (WEF),CIA, Bloombergem, nadací Johna Hopkinse a OSN. Hry pod názvem „World Military Games“ byly zahájeny ve Wuchanu přesně ve stejný den.

 

Nezávisle na původu viru, který není ještě zcela ujasněn, naskýtá Covid-19, o kterém Trump na twitteru píše jako o „čínském viru“ už hromadu vážných otázek k biopolitice (a kde je Foucalt , když ho tak potřebujeme) a k teroru biologickými zbraněmi.

 

Pracovní hypotéza o koronaviru jako velmi mocné, avšak nikoliv Armagedon způsobující biologické zbrani se odhaluje jako perfektní nástroj dalekosáhlé sociální kontroly v globálním měřítku.

 

Kuba se stává biotechnologickou velmocí

 

Stejně jako se objevil ve válečném epicentru ve Wuchanu zamaskovaný vůdce Si, aby demonstroval pro celou planetu, že Čína je v „lidové válce“ a proti koronaviru s nesčetnými oběťmi vítězí, pomohlo Rusko v tažení proti Rijádu, jehož výsledkem je nižší cena ropy za barel ropy a tím přispělo prakticky k uvedení čínské ekonomiky do chodu a jejímu zotavování. Tak funguje strategické partnerství.

 

Šachovnice se mění mílovým tempem. Poté, co Peking identifikoval koronavir jako biologickou zbraň, byla zahájena „lidová válka“ s plnou vahou státu. Podle motta: „za jakoukoliv cenu“. Nyní vstupujeme do nové fáze, kterou využije Peking, aby podstatně vyvážil a srovnal interakci se Západem, a to za zcela rozdílných rámcových podmínek, než jaké fungují mezi USA a EU.

 

„Soft power“, jemná síla, tady má velký význam. Peking vyslal letadlo Air China do Itálie a mezitím i do Španělska s 2300 bednami plnými masek s nápisem „Jsme vlny ze stejného moře, listy ze stejného stromu, květiny ze stejné zahrady“.

 

Čína poslala také rozsáhlou humanitární zásilku do Íránu, symbolicky na palubě 8 letů společnosti Mahan-Air, což je letecká společnost, která je pod sankcemi ilegálních jednostranných sankcí Trumpovy administrativy.

 

Srbský prezident Alexandr Vučič to nemohl vyjádřit jasněji: „Jediná země, která nám může pomoci, je Čína. Mezitím všichni pochopili, že neexistuje nějaká evropská solidarita. To byla pohádka na papíře.“

 

Pod tvrdými sankcemi je od nepaměti Kuba, která je stále ještě schopná dosáhnout průlomu dokonce v biotechnologiích. Antivirální Heberon nebo Interferon Alpha 2b je lékem, nikoliv očkovací látkou, a byl nasazen s úspěchem k léčení koronavirové nákazy. Společná Joint Venture společnost v Číně vyhotovila verzi léku k inhalování a nejméně 15 zemí má již zájem na dovozu tohoto terapeutika. Srovnejte to všechno s Trumpovou administrativou, která nabídla německým vědcům, kteří pracují u firmy Biotech-Curevac v Durynsku na experimentální očkovací látce proti koronaviru, miliardu dolarů, aby Spojené státy získaly očkovací látku jenom pro sebe.

 

Jakou máme volbu?

 

Sandro Mezzadra, spoluautor knihy „The Politics of Operations: Excaving Contemporary Capitalism“ https://www.dukeupress.edu/the-politics-of-operations, kterou napsal s Brettem Neilsonem, se pokouší již nyní pochopit, kde se nyní v souvislosti s koronavirem nacházíme.

 

Stojíme před volbou mezi malthusiánským směrem – inspirovaným na jedné straně sociálním darwinismem vedeným po ose Johnson-Trump-Bolsonaro, a na druhé straně směrem, který vede k novému kvalifikování veřejného zdraví jako základního nástroje, jako to vidíme v Číně, Jižní Koreji a nakonec i v Itálii. Existují důležitá poučení z Jižní Koreje, Tchajwanu a Singapuru.

 

Drsná volba, říká Mezzadra, je mezi „přirozeným výběrem“ s tisícovkami mrtvých a „obranou společnosti prostřednictvím různého stupně autoritativního vládnutí a sociální kontroly“. Lze si snadno představit, kdo z této společenské přestavby bude profitovat.

 

 

Uprostřed takové zkázy a temnoty bychom měli sázet na Itálii, která nám nabízí obraz událostí v šerosvitu ve stylu malíře Tiepola. Itálie se rozhodla pro nabídku Wuchanu s nedozírnými a těžkými následky pro jeho již tak slabou ekonomiku. Italové, postavení do karantény reagovali pozoruhodně tím, že na svých balkónech zpívali: Skutečný akt metafyzické revolty.

 

Zdroj: International Clearing House

Překlad: K. P. Lauterbachová

Outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář