Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pekarová chce očistit ODS od Zahradila Dezoláti musí pryč

12. 5. 2023

Pekarová chce očistit ODS od Zahradila Dezoláti musí pryč

Šéfka Sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vytáhla do boje a nejsilnější vládní straně ODS chce diktovat, kdo by měl či neměl být na případné společné kandidátce do eurovoleb, které se uskuteční již příští rok. 

Markéta Pekarová Adamová

12. května 2023 - 10:30

 

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je možné, že budou za rok strany vládní koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) společně kandidovat i ve volbách do Evropského parlamentu. Společná kandidatura dle ní ještě není pevně daná, ale TOP 09 už nyní vytyčila, co jsou „červené linie, za které se nedá jít“. 

 

V rozhovoru pro novinky.cz Pekarová uvedla, že jednou z nich je kandidatura europoslance a zakládajícího člena ODS Jana Zahradila, kterého by v případě společné kandidatury nejsilnější vládní strana musela vyškrtnout z kandidátky. Vadí jí prý názory, které Zahradil „zastává ve vztahu k Evropě“.

 

Za přibližně rok se budou konat volby do europarlamentu a jednotlivé politické strany začínají přemýšlet, koho umístí na kandidátky či zdali uvidíme i u eurovoleb spojení do uskupení, která tvoří aktuální vládní pětikoalici.

 

Největší vládní koalice Spolu zatím v této otázce nemá jasno. V dubnu jsme informovali o tom, že si toto spojení ODS, KDU-ČSL a TOP 09 nechávalo vypracovat analýzu, která má posoudit, zdali mají jednotlivé strany do Evropského parlamentu kandidovat odděleně anebo pokračovat v aktuálním spojení i v Bruselu. Za projektem měl stát europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Otázkou samozřejmě zůstává, jak validní či účelová tato analýza bude, když je za ni zodpovědný někdo, jehož strana má ve volebních preferencích dlouhodobě jen pár procent a nebýt v koalici SPOLU, do Sněmovny by se vůbec nedostala. Takže lze očekávat, že doporučení bude mít "samé palce nahoru".

 

 

„Z pohledu KDU-ČSL nemáme problém s nikým,“ uvedl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský a šéfka TOP 09 Pekarová Adamová následně připojila, že si „umí představit“, že její strana půjde do eurovoleb samostatně i v koalici SPOLU.

 

Jak se ovšem nyní ukazuje, v případě spojení do jednoho bloku s ODS bude zřejmě TOP 09 po největší vládní straně chtít, aby přistoupila na její požadavky týkající se například personálního obsazení kandidátek.

 

„Myslím, že jsou v jednáních různé červené linie, za které se nedá jít, a jednou z nich je to, aby pan Zahradil nebyl na společné kandidátce,“ řekla Pekarová Adamová v rozhovoru pro server novinky.cz. K otázce vyškrtnutí Zahradila z případné společné kandidátky předsedkyně Sněmovny doplnila, že nechce komentovat Zahradilův dřívější výrok, v němž zaznělo, že je šéfka TOP 09 „asi tak o 3 levely hloupější“ jak expremiér a předseda opozičního ANO Andrej Babiš.

 

Ohledně Zahradila bylo dusno už před časem, kdy se o něm nevybíravě vyjádřila občansko-demokratická poslankyně Eva Decroix, která na adresu Zahradila prohlásila, že nereprezentuje současnou podobu a politiku strany a byla by prý ostuda ho stavět do čela kandidátky. Na její slova tehdy zareagoval bývalý ministr vnitra a dlouholetý významný člen ODS Ivan Langer.

 

Také jsme psali:

Jaroslav Bašta: Odporují-li fakta naší ideologii, běda faktům!

 

„Při hodnocení současné ODS, jejího (nejen vládního) výkonu, již delší čas se učím umění mlčet. Ne vždy se mi to daří, jako například teď:

 

A tak se v síti (nahlas) zamýšlím: "Kdo je poslankyně Decroix, odkud vzešla, co v politice dokázala?" 

A vzpomínám, kolik samovsobě zrozených myslitelů, po zvolení do veřejné funkce, jsem v životě zažil.

A sám sobě říkám: "Pevně věřím, že toto děvče je jen menšinová úchylka v ODS  z Vysočiny."   

A k tomu všemu navíc (nahlas) přemýšlím, že je-li, jak sama o sobě říká, "dítětem Evropy", kdo je jejím otcem a kdo matkou?!

 

Prolomené mlčení končím úryvkem pět let staré Sochobásně: ´Čas má kořeny! Ohýbají se větve životů těch, kdo nemají kořeny!´" zhodnotil výroky poslankyně Decroix Ivan Langer.

 

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)