Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pekarová Adamová chce prodat Budvar

15. 6. 2022

Pekarová Adamová chce prodat Budvar

Dnes 8:32 • Aktualizováno 9:51

Jan Martinek, Jakub Svoboda, Právo

 

Bouři na politické scéně v úterý rozpoutala vládní TOP 09 prohlášením, že v zájmu konsolidace veřejných financí by stát měl prodat nepotřebný majetek a zbavit se vlastnických podílů v některých firmách. Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová řekla Právu, že by stát měl prodat pivovar Budvar.

 

Pivovar Budvar užívá chráněné zeměpisné označení Foto: Vladimír Vácha, Právo

„Stát rozhodně nemá ani provozovat hotel, ani vařit pivo. Není k tomu jediný racionální důvod,“ sdělila Právu šéfka TOP 09. Straně podle Pekarové Adamové nejde o to, privatizovat klíčovou infrastrukturu.

„Zároveň od nás neuslyšíte slova o národním pivovaru jako rodinném stříbru. Jednoduše proto, že jde o naprostý nesmysl, a stejně jako nemáme mít národní lihovar nebo masokombinát, nevidíme důvod, proč by zrovna pivovar měl být výjimkou,“ řekla Právu Pekarová Adamová.

 

Prodat Budvar chtěli politici už dřív, hlavně ODSDomácí

 

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) návrh Pekarové odmítl s odkazem na to, že podnik loni generoval zisk 305 milionů korun.

Stát ovládá desítky podniků

Budvaru se přitom dlouhodobě daří, úspěšně prošel i pandemií covidu. Loni národní podnik uvařil rekordních 1,8 milionu hektolitrů piva, meziročně o 4,6 procenta víc. Z toho 1,3 milionu hektolitrů pivovar vyvezl do světa.

Celkové tržby Budvaru loni poprvé překonaly hranici tří miliard a vyšplhaly se na 3,17 miliardy Kč. Vedení pivovaru počítalo s tím, že do státního rozpočtu odvede podle plánu 300 milionů korun. Ministerstvo zemědělství, jemuž šéfuje lidovec Zdeněk Nekula, ale nakonec letos v lednu oznámilo, že Budvar nic odvádět nebude a zůstanou mu tak peníze na investice.

 

Budvaru rekordně stoupl exportEkonomika

 

Podnik v posledních letech neodváděl do fondu zakladatele nic, naposledy šlo o půl miliardy Kč v roce 2018.

Podle výzvy, kterou předsednictvo TOP 09 v úterý rozeslalo v tiskové zprávě, by stát měl prodat majetek, který není podstatný pro vykonávání jeho hlavních funkcí.

„Týká se to jak snížení objemu nemovitého majetku, tak firem ve výhradním nebo částečném vlastnictví státu. Kromě nezanedbatelných příjmů pro stát se tím otevře prostor na větší soustředění státu na hlavní činnosti, jejichž kvalitní plnění od něj občané očekávají,“ uvedlo vedení TOP 09 ve svém prohlášení bez dalších podrobností.

Stát drží majoritní podíly či zcela ovládá desítky podniků. Budějovický Budvar patří vedle ČEZ, Českých drah, České pošty či Lesů ČR mezi nejvýznamnější. Z nemovitostí patří státu vedle administrativních budov či vojenských objektů například proslulý hotel Thermal v Karlových Varech. O jeho prodeji se také opakovaně uvažovalo..."