Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pavel plivl na všechny oběti německé nacistické perzekuce

28. 5. 2023

Pavel plivl na všechny oběti německé nacistické perzekuce

 

Politická strana Trikolora žádá prezidenta Petra Pavla, aby rezignoval za svůj projev, který pronesl v neděli během tryzny v Terezíně. Rozhořčení vyjádřila nejen předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová, ale své k tomu napsal i Petr Štěpánek. 

Zuzana Majerová (Trikolóra)

28. května 2023 - 11:03

 

Trikoloře vadí prezidentův výrok, ve kterém hovořil o zločinech předků a odpovědnosti, kterou mají přijmout jejich potomci. 

 

„Jsme zděšeni a rozhořčeni,“ uvedla předsedkyně strany Zuzana Majerová s tím, že Petr Pavel tím plivl na všechny oběti německé nacistické perzekuce v českých zemích. 

 

„Trikolora proto žádá Petra Pavla, aby rezignoval na funkci prezidenta republiky, nebo se za svá slova alespoň veřejně omluvil,“ vyzvala v tiskové zprávě Majerová. Dodala, že je otázkou, zda je prezident vůbec schopen hrůznost svých slov pochopit.

 

„Nejen jako členové politické strany, ale hlavně jako občané České republiky jsme zděšeni a rozhořčeni z výroků, které pronesl Petr Pavel během terezínské tryzny, tedy každoroční vzpomínkové slavnosti k uctění obětí německé nacistické perzekuce. Podle prezidenta páchali naši předkové zločiny a my za ně máme přijmout odpovědnost,“ pokračovala Majerová.

 

 

Hovořit o odpovědnosti za zločiny páchanými Čechy na Národním hřbitově před Malou pevností v Terezíně označila Majerová za tragický omyl, hloupost a záměrné přepisování historie. Dodala, že nic z toho by si prezident republiky neměl dovolit.

 

Následně se k Majerové se svou kritikou přidal i další člen Trikolóry Petr Štěpánek. 

 

„Trikolora vyzvala Petra Pavla, aby rezignoval. Proč? Lépe než bývalá poslankyně Helena Mallotova bych to nenapsal:

 

Prezident této nešťastné země je neomluvitelný hlupák, řízený zločinci, velmi účelově přepisujícími dějiny. Takže aby bylo jasno: V Terezíně byli mučeni a vražděni naši lidé, naši rodiče, naši prarodiče. Byli nevinnými obětmi šílené ideologie německých nacistů, kteří snili o ovládnutí Evropy vyšší rasou a vyvraždění zprvu židovských, poté i slovanských občanů této země. A málem se jim to podařilo. O Rudé armádě ani slova, že, pane prezidente. Takže za mě a za občany České republiky, za něž si v tomto případě dovolím mluvit.

 

Také jsme psali:

Petr Hampl: Na prahu čtvrté vlny radikálního progresivismu?

 

Nemáte právo házet špínu na naše lidi, na naše hrdiny, na naše mrtvé. Nemáte právo! Opovrhuji vámi a vaše loutkovodiče považuji za nepřátele, které musíme porazit. A nejen z piety vůči těm mrtvým. Především pro záchranu před novou, vražednou, vše ovládající ideologií. Protože ta za sebou vždycky nechává nevinné oběti. A ani přepisování dějin z ní tu historickou vinu nesmyje," sdílel ve svém příspěvku Petr Štěpánek. 

 

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)