Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pavel Čižinský odvolán

6. 12. 2020

Končí dynastie Čižinských v Praze?

 

Čižinský a Piráti byli po bouřlivém jednání zastupitelstva odvoláni z vedení Prahy 1

Včera 20:02 – Praha • Aktualizováno Včera 22:24

Renáta Bohuslavová, Novinky

 

Starosta Prahy 1 Pavel Čižinský společně se zástupci jeho hnutí Praha sobě a Pirátů končí ve vedení městské části. Nahradili je zástupci ODS, ANO, TOP 09 společně se sdružením My, co tady žijeme (STAN, lidovci a Iniciativa občanů), které ve vedení města pokračuje. V úterý o tom rozhodlo mimořádné zastupitelstvo. Novým starostou zvolilo Petra Hejmu (STAN). V 25členném zastupitelstvu mají těsnou většinu 13 hlasů.

 

Zastupitelstvo Prahy 1 na mimořádném jednání, které má na programu odvolání starosty Pavla Čižinského z uskupení Praha 1 sobě (na snímku) a dalších členů rady a volbu nového vedení radnice. Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Klub My, co tady žijeme před Vánoci vypověděl koaliční smlouvu s Prahou 1 sobě, Piráty a Zelenou pro jedničku. Odůvodnil to manažerským selháním Čižinského a názorovými neshodami.

Nová koalice smlouvu o spolupráci podepsala už před úterním odpoledním jednáním zastupitelstva. Smlouva, kterou mají Novinky k dispozici, zavazuje strany k tomu, aby nejpozději dva měsíce od potvrzení svých pozic vytvořily programové prohlášení na roky 2020 až 2022. Chtějí zároveň navázat i na práci končícího vedení.

 

„Strany, vědomy si své odpovědnosti za další rozvoj Městské části Praha 1, vyjadřují touto smlouvou společnou vůli spravovat městskou část Praha 1 s maximálním ohledem na potřeby a zájmy jejích obyvatel,“ píše se například ve smlouvě.

Na úterním jednání zastupitelstva na Žofíně, které se protáhlo až do večerních hodin, se sešly zhruba dvě stovky občanů s transparenty jako „Podporujeme starostu Čižinského“ nebo „Koncepce místo populistických experimentů“.  

 

Do sporu s občanem se dostal předseda pirátských poslanců Jakub Michálek, když se vrhl na muže, který držel transparent s nápisem „Stydíme se za tebe, Pavle“ s tím, že ačkoliv drží plakát, pod kterým jsou podepsáni Piráti, sám členem této strany není.

 

Pirát Michálek se na zastupitelstvu Prahy 1 vrhl na občana. Šířil prý dezinformaci.

 

Novou radu Prahy 1 by měl tvořit Starosta Petr Hejma (STAN), který bude mít na starosti gesce územního rozvoje a bezpečnosti. Zástupcem starosty se stal Petr Burgr (lidovci). Radní pro školství byla zvolena Eva Špačková, radním pro dopravu Richard Bureš (ODS), radním pro finance a rozpočet Jan Votoček (TOP 09), radním pro kultivace a oživení památkové rezervace Michal Caban (My, co tady žijeme), radním pro cestovní ruch Karel Grabein Procházka (ANO). Posledním radním bude podle koaliční smlouvy člen ANO.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář