Jdi na obsah Jdi na menu
 


Patrušev - Směrem do Evropy se pohybuje radioaktivní mrak

19. 5. 2023

Patrušev - Směrem do Evropy se pohybuje radioaktivní mrak

19. 5. 2023 Janinna žádný komentář Evropa, Ukrajina

Tajemník Bezpečnostní rady Ruské federace Nikolaj Patrušev řekl, že poté co byla zničena munice s ochuzeným uranem se radioaktivní mrak pohybuje směrem k Evropě.

“Radioaktivní mrak, který se objevil po zničení munice s ochuzeným uranem v Chmelnické oblasti dodávané na Ukrajinu, se přesouvá do západní Evropy,” řekl Patrušev.

Podle jeho slov „Američané nejednou v historii takto „pomáhali“ zemím. „Pomohli“ i zde kyjevskému režimu, když donutili své satelity dodávat ukrajinským ozbrojencům munici s ochuzeným uranem.

„Jejich zničení vedlo k tomu, že radioaktivní mrak zamířil do západní Evropy. A v Polsku už byl zaznamenán nárůst radiace,“ cituje ho TASS.

Patrušev připomněl, že Spojené státy se neomluvily Japonsku za atomové bombardování Hirošimy a Nagasaki.

“A nebudou se omlouvat za to, co udělali, protože Japoncům říkají, že to byl Sovětský svaz, nikoli Spojené státy, kdo proti nim použil atomové zbraně,” řekl.

Náměstek britského ministra obrany James Hippie již dříve řekl, že Spojené království není povinno se podílet na odstraňování následků použití granátů s ochuzeným uranem, které Londýn dodává Kyjevu.

Británie tvrdí, že ochuzený uran používá po celá desetiletí

Zmocněnkyně při OSN Woodwardová: Británie používala granáty s ochuzeným uranem po celá desetiletí.

Ochuzený uran používá Spojené království po celá desetiletí, řekla britská stálá představitelka při OSN Barbara Woodwardová na setkání v Radě bezpečnosti OSN 19. května.

“Tohle je standardní komponent a nemá nic společného s jadernými zbraněmi nebo jejich potenciálem,” citovala Woodwardovou RIA Novosti.

25. dubna britský náměstek ministra obrany James Hippie řekl, že Londýn poslal do Kyjeva tisíce granátů pro tanky Challenger 2, včetně některých s ochuzeným uranem. Poukázal na to, že britská strana nesleduje, kde a jak se používají, a také není povinna po skončení konfliktu uklízet nábojnice s ochuzeným uranem.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova 10. dubna uvedla, že Ukrajina se stane neobydlenou zemí kvůli dodávkám munice s ochuzeným uranem. Dodala, že v místech, kde se taková munice používala, byl zaznamenán mnohonásobný nárůst onkologických onemocnění.