Jdi na obsah Jdi na menu
 


P.C.Roberts - Rusko demilitarizuje Ukrajinu

25. 2. 2022

P.C.Roberts - Rusko demilitarizuje Ukrajinu

 

Může Západ přijít k rozumu, či žádný rozum nemá? ptá se v komentáři americký publicista Paul Craig Roberts.

Paul Craig Roberts, americký publicista

25. února 2022 - 06:20

 

Před třemi dny jsem napsal: „Dnes se svět změnil“. Kreml uznal ruská území, Leninem včleněná do Ukrajiny, za nezávislé státy, a dal  ukrajinským nacistům ultimatum k ukončení útoků na donbaské Rusy, kteří na těchto územích žijí. A ruským ozbrojeným silám byl vydán rozkaz, aby na uvedených územích, jimiž jsou území Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, zajistily mír.

 

Naneštěstí tomu málochápaví Ukrajinci nevěnovali pozornost a stejně se zachovali i hlupáci ve Washingtonu. Útoky na Donbas neustaly a podle některých zpráv naopak nabraly na síle. Nu a jestliže si ukrajinští nacisté mysleli, že Rusko požádá o další kolo nekonečných rozhovorů a jednání, poučili se dnes ráno o čemsi odlišném. Prezident Putin v televizním projevu oznámil operaci, vedoucí k „demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny“.

 

Jelikož se ze lživého zpravodajství západních médií nelze nic faktického dovědět, pokusím se vám sdělit, co se děje.

 

Pokud v tento čas, kdy článek píši (je dopoledne 24. února), mohu cokoli říct, pak jen to,že ruské pozemní jednotky do sporu zatím nezasáhly, a to dokonce ani ne v uvedených dvou lidových republikách. S použitím přesných zbraní vyřadila ruská armáda z provozu ukrajinská vojenská infrastrukturální zařízení, protivzdušnou obranu, vojenská letiště a letectvo. Putin oznámil, že na ukrajinské vojáky, kteří složí zbraně, nebude útočeno. TASS oznamil, že „ukrajinské jednotky ve velkých počtech opouštějí své pozice a na místě zanechávají své zbraně“. Jasně se tak ukazuje, že ukrajinští vojáci mají víc rozumu, než jejich vůdci.

 

Západ samozřejmě vykřikuje svá impotentní obviňování, ale příval jeho mediálních lží nebude mít na výsledek akce žádný vliv. Jestliže totiž západní svět má ještě nějaké inteligentní vůdce  – co by tak asi mohli k nastálé situaci říct? Řekli by, že dny dráždění medvěda minuly. Jak už nějaký čas píši, míra snesitelnosti západních lží, podvodů, urážek a provokací na adresu Ruska už dávno překonala meze i té nejtrpělivější snesitelnosti. Takže od nynějška: když Rusko západním představitelům něco řekne, měli by tito nastražit uši.

 

Putin řekl, že Rusko nedovolí Ukrajině vyvíjet nukleární zbraně, a řekl též, že Rusko nebude tolerovat USA a NATO základny na svých hranicích. USA a NATO by udělaly dobře, kdyby tomu uvěřily.

 

USA a Německo prohlásily, že na místo krize své vojenské jednotky nevyšlou. Nadějné to znamení, že se rozum přece jen může ještě Západu vrátit.

 

(rp,prvnizpravy.cz,pcroberts, překlad: Lubomír Man,foto:arch.)