Jdi na obsah Jdi na menu
 


P.C. Roberts - Váhavost a nerozhodnost Kremlu

5. 7. 2022

P.C. Roberts - Váhavost a nerozhodnost Kremlu

5. 7. 2022 josh-xy  

Z Kremlu vyzařuje zmatek. Kreml dělá, co může, aby uklidnil Západ, a Západ dělá co může, aby se právě tohle Kremlu nepodařilo. Evropa dala jasně najevo, že chce být v průběhu tří let stoprocentně nezávislá na ruské ropě a plynu, a než se tak stane, že zamýšlí zastropovat cenu ruské ropy na polovinu její ceny současné. Takže proč Kreml pokračuje v sásobování Evropy energií, bez níž by se veškerý evropský průmysl zastavil, když Evropa má v úmyslu potrestat Rusko za tuto jeho laskavost tím, že po oněch třech letech jeho energii odmítne, a než se tak stane, bude dělat možné i nemožné pro to, aby její cenu snížila? Cožpak lidem v Kremlu ještě nedošlo, že je to ruská energie, plynoucí dnes volně do. Evropy, která Evropě umožňuje zásobovat Ukrajinu zbraněmi? Docela jako by smyslem politiky Kremlu bylo demoralizovat ruské ozbrojené síly.

Proč tedy Kreml tok vší své energie do Evropy ještě nezastavil? Proč dál prodává svou energii Západu, kterou tento zvedá,jako zbraň, aby s ní na Rusko udeřil? Firma J.P.Morgan Chase oznamuje, že kdyby Rusko omezilo svůj export ropy o pět milionů barelů, vzrostla by její cena na světovém trhu na 380 dolarů za za barel. Viz: https://www.rt.com/business/558256-jp-morgan-alarm-oil-prices/ 

Proč se tedy Rusko takto zdrženlivě chová? Vždyť Evropa by se jinak okamžitě a totálně zhroutila a konflikt na Ukrajině by stejně okamžitě skončil. Kreml by Evropanům mohl říct i to, že jim energii znovu dodá jen když Evropa vystoupí z NATO. Jak jsem už napsal, Kreml má v ruce všechny karty, ale neumí s nimi hrát.

Jak si lze tuto stupiditu vysvětlit? Ruští vojáci umírají a Kreml zásobuje nepřítele energií.

Mám za to, že problém spočívá v tom, že Kreml chová až mystickou víru v legalizmus, což je až nadměrné dodržování zákona. A pokouší se udělat na Západ dojem tím, že on – na rozdíl od Západu – respektuje smlouvy a dohody s nepřítelem, a to dokonce i když je s ním ve válce. A je až neuvěřitelné, že chová naději, že Západ přijme tohle jinak, než jako důkaz ruské hlouposti a slabosti.

Nebo si všimněme litevské blokády Kaliningradu, to je části Ruska, od hlavní ruské geografické části oddělené. Rusko si stěžovalo, ale neučinilo nic dalšího, třebaže guvernér Kaliningradu sdělil Moskvě, že ta by mohla přivést litevskou ekonomiku k pádu vyhlášením ruských protisankcí na zboží přivážené a vyvážené z baltských států. „Polovina litevské ekonomiky by zmizela“, řekl kaliningradský guvernér, ale bez náležitého ohlasu z Moskvy i tentokrát.

Vybral a přeložil Lubomír Man