Jdi na obsah Jdi na menu
 


P.C. Roberts - Chápe Rusko, že jedná se šílenci?

10. 1. 2022

P.C. Roberts - Chápe Rusko, že jedná se šílenci?

 

V předvečer 10. ledna, to je dne setkání nejvyšších představitelů USA a Ruska, zredukovali americký ministr zahraničí Blinken a nejvyšší představitel NATO Stoltenberg ruské možnosti na pouhé dvě, kometuje Paul Craig Roberts.

Paul Craig Roberts, americký publicista

10. ledna 2022 - 15:18

 

A to buď se vzdát, nebo použít sílu.  A jako kdyby jim ani tahle sprostota nebyla dost, obvinil Blinken Putina z toho, že zamýšlí obnovit Sovětský svaz. Je opravdu těžké pochopit, jak takového hlupáka mohl americký Senát schválit do funkce ministra zahraničí. Protože mít na hlavě všechny problémy všech někdejších států někdejšího Sovětského svazu je opravdu tím posledním, po čem by Kreml mohl toužit. A že tedy to jediné, co Kreml chce, je, aby tyto státy byly nezávislé a aby se nestaly americkými loutkami, vyzrojenými proti Rusku.

 

Můj náhled na situaci je takový, že Kreml z tak hloupých prohlášení, jaké je ono shora uvedené Blinkenovo a Stoltenbergovo, či ještě hloupějších poznámek z Bílého domu či z amerických médií dospěl k názoru, že Západ jej nebude brát vážně do té doby, dokud se Rusové nevytasí s energickou akcí. Takže v těchto dnech dává Kreml diplomacii poslední možnost, než přistoupí ke zničení vojenských zařízení, jež USA zbudovaly na Ukrajině..

 

Narazil jsem až teď na zprávu deníku Pravda z 26. listopadu. Uvádí se v ní, že ruské ponorky byly v rámci vyhlášené bojové pohotovosti spěšně vypraveny na moře. Neznamená to ovšem, že by se Kreml chystal provést nukleární útok, ale znamená to, že chce předejít případné washingtonské reakci na to, že se Rusko v obavě před americkým útokem může pohnout směrem k vojenské akci tak, jak to běžně činí Izraelci při svých útocích na území Iráku, Sýrie či Libanonu.

 

Jak už jsem dříve napsal, mají už Rusové washingtonských proradnosti tak akorát dost a nejsou už ochotni snášet i další. A tak se rozhodli, že jedině rozhodná akce z jejich strany má jakousi šanci přivést Washington k vystřízlivení z jeho arogance a k obnovení jeho smyslu pro odpovědnost, při nejmenším podobný tomu, který jako poklop nad tím nejhorším spočíval na všech tenzích Studené války. Jestliže však Washington v sobě schopnost k obnovení smyslu pro odpovědnost nenajde, bude Armageddon znovu viset nad námi všemi.

 

Mé obavy pramení ze skutečnosti, že v Bidenově či ve zdecimovaných důstojnických řadách amerických ozbrojených sil nenaleznete člověka, který by měl v sobě aspoň za pět centů inteligence.

 

Lidé, kteří ve svých rukou drží americkou zahraniční politiku, jsou rusofobové až po okraj naplnění iluzí o americké všemohoucností. Navíc pak věří své vlastní propagandě, která jim znemožňuje porozumět postoji Rusů.

 

Nevím, zda si Kreml dokáže vůbec představit vládu tak šílenou, jakou je vláda americká. Jestliže však nepochopí, že jedná se šílenci, může se situace skutečně vymknout kontrole.

(rp,prvnizpravy.cz, pcroberts, překlad: Lubomír Man, foto:arch.)