Jdi na obsah Jdi na menu
 


P.C. P.C. Roberts - Lze se vyhnout válce s Ruskem?

3. 5. 2021

P.C. Roberts - Lze se vyhnout válce s Ruskem?

Lubomír Man  

 

Ruský časopis Russian Free Press vyzval koncem dubna P.C.Robertse k interview na námět: Je možno vyhnout se konfliktu mezi Ruskou federací a Spojenými státy? Interview vyšlo v angličtině: https://www.youtube.com/watch?v=xbT6vMmU6po , i v ruštině: https://www.youtube.com/watch?v=xbT6vMmU6po,  a P.C.Roberts pořídil z tohoto interview i stručný výtah. 

 

Zde je:

Pokud jde o stupeň napětí mezi nukleárními velmocemi, vyžaduje tento námět daleko více pozornosti, než se mu dostává, a ve Spojených státech jde navíc o téma nanejvýš choulostivé. Prezident Ruska může volat po lepších vztazích s USA, aniž by jej ruská média démonizovala coby amerického agenta, ale když k lepším vztahům s Ruskem vyzýval prezident Trump, udělaly z něj americké presstitutky ruského agenta a vymyslely aféru Russiagate. A vědoucí američtí komentátoři, kteří Trumpovo volání po lepších vztazích s Ruskem podporovali, byli označeni buď za „ruské agenty“ či „Ruskem napálené hlupáky“.

 

Má obava pramení ze skutečnosti, že hegemonistický postoj Washingtonu zabraňuje Spojeným státům přijmout suverenitu Ruska jako fakt, a že Putinovy umírněné reakce na urážky a provokace, v jeho varováních obsažené, nejsou lidmi ve Washingtonu brány dostatečně vážně a de facto je povzbuzují k urážkám a provokacím dalším. Washington by tudíž mohl zajít až příliš daleko a vyprovokovat konfrontaci, kterou už Putin nebude moci přehlédnout.

 

Nebezpečnou ingrediencí, která k pravděpodobnosti konfliktu přispívá, je též washingtonská hegemonistická arogance. A konflikt se dokonce jeví jako jistý, jestliže se Washington nedokáže vyvléct ze své unilaterální představy sama sebe jako jediné světové velmoci. Uni-polární éra ovšem už skončila, a jestliže se svět má válce vyhnout, musí vzít Washington tento fakt na vědomí.

http://www.rukojmi.cz/clanky/11661-p-c-roberts-lze-se-vyhnout-valce-s-ruskem

 

Překlad: Lubomír Man

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář