Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otočme rožněm a spusťme Nordstream 2

18. 8. 2022

Otočme rožněm a spusťme Nordstream 2

Němci mají přísloví  Spieß drehen. Znamená to doslovně otočit rožněm. Ve smyslu rozdejme znovu karty nebo ještě lépe – změňme zásadně hru. A právě takhle uvedl německý Spiegel čerstvě doslova neuvěřitelnou kacířskou výzvu, na zcela posvátnou sankci všech protiruských sankcí a dal ji hned do titulku

  • Datum příspěvku 18. srpna 2022

Drehen wir den Spieß doch um – und öffnen Nord Stream 2

ano i bez znalostí němčiny nebo zapojení překladače jste jistě schopni ten titulek správně přeložit jako třeba otrocky

Otočme rožněm a spusťme Nord Stream 2

To je co?????? Spiegel pléduje za otevření Nordstreamu 2. Takže jasný důvod ten článek okamžitě převzít!

Spolková vláda nechává jeden plynovod uzavřený a zároveň prosí Putina, aby dalším plyn protékal. Nedůstojné, rozporuplné a Kremlu z toho má prospěch.

 Kdo je stále ještě vlastně pro otevření Nord Stream 2? Gerhard Schröder a Vladimir Putin přirozeně. Samozřejmě, že Chrupallové a Wagenknechtové z okrajového pásma hlupců našeho státu. Nejraději by Putinovi hned olizovali boty. Je to všechno poměrně transparentní, a proto na tom vlastně nezáleží, ale končí to tím? Bohužel ne. Protože co se stane, když bude další zima tvrdá a plynu bude nedostatek a Vladimir Putin prohlásí:

 »NordStream 1 je teď bohužel úplně nefunkční, ale můžete mít plyn z Nord Streamu 2«?

 Nestydatá lež, která by bezpochyby vypuštěná hanebným padouchem. Ale to samo o sobě by nezbavilo spolkovou vládu povinnosti reagovat. Bude tedy odpověď federální vlády znít: Odebírali bychom plyn z Nord Streamu 1, ale z Nord Streamu 2 ho odebírat nebudem?

 

Podle průzkumu institutu Forsa by 66 procent Němců už ani teď v létě nemělo problémy s plynem z Nord Streamu 2. A v kancléřství ví, že: v případě problémů s dodávkami by měl být ruský plyn odmítnut, protože to přitekl „nesprávným“ potrubím – to by bylo velmi obtížné. Nicméně mluvčí vlády nedávno řekl, že Nord Stream 2 rozhodně zůstane uzavřený a že kancléř „vylučuje“ změnu názoru. Je to rozumné?

 

Smluvně je sjednán bezsankční nákup mnohem většího množství plynu, než v současnosti proudí (přes Nord Stream 1). Pokud by ovšem Nord Stream 1 dodával více ruského plynu než nyní, považovali bychom to za naprostou samozřejmost. Ne nadarmo pózuje spolkový kancléř před turbínou od Siemense a naléhá na jejich použití, aby se zvýšily dodávky plynu, zatímco Rusko je snižuje. Pokud by kancléř tímto způsobem přivedl do tamních zásobníků více ruského plynu, vyhrál by. Pokud však naplní stejné zásobníky z Nord Streamu2 zvítězil by místo toho Putin? Hmmm.

 

Sankce proti Nord Stream 2 měly původně omezit Putinův prodej plynu, ale zřejmě ne na současnou, velmi nízkou úroveň. Protože jinak by Německo nesmělo žádat o víc a také si to převzít. Dlouho požadované sankce by navíc měly zabránit dalšímu růstu závislosti Německa na ruském plynu. Jakkoli byl tento bod ospravedlněn k ostudě německé politiky (a mnoha médií), od té doby byl vyřešen. 55procentní závislost na dovozu ruského plynu nelze ukončit ze dne na den, ale Německo se prokazatelně chce od ruského plynu co nejrychleji dostat a závislost již snížilo o zhruba 20 procentních bodů. Lze tedy stále tvrdit, že otevření Nord Streamu 2 v případě potřeby jde proti duchu sankcí?

 

Argumentem zůstává, že bychom se neměli podléhat Putinovu politickému vydírání. Západ musí zůstat pevný, držet druhý plynovod uzavřený, protože jinak ztratíme veškerou morální důvěryhodnost. Nord Stream 2 otevřený, to by byl Putinův „triumf“, říkají.

 

Podle mého názoru není morálně zavrženíhodný výběr konkrétního plynovodu, ale vůbec nákup ruského plynu a plnění Putinovy ​​válečné pokladny. „Vydírání“ při výběru trubek je rámcem, který vyplynul z už dlouho neplatné konstelace, kdy by otevření Nord Streamu 2 znamenalo další navýšení dovozu ruského plynu. O tom už nemůže být řeč. Je tedy otázkou cti, nebo jde spíše kompenzaci komplexu trváním na nedůležitém, když jste navíc slabý v tom, co doopravdy důležité naopak je? Skutečného cíle bude dosaženo pouze tehdy, když přestaneme dovážet jakékoli významné množství ruského plynu. Cíle nebude dosaženo, pokud zablokujeme jedno potrubí a budeme žadonit, aby druhým proudilo více. To je nedůstojné, rozporuplné a zbytečné.

 

Ještě jednou: Pokud veto na Nord Stream 2 urychlí úplný zákaz dovozu ruského plynu, podpořím ho bez jakýchkoliv podmínek a vytáček. Ale tak tomu není. Místo toho by i při dočasném otevření bylo možné zajistit a zaručit všem skeptikům zachování maximální rychlosti odklonu od fosilních paliv z Ruska. Německo by muselo nadále nakupovat plyn v mezinárodním měřítku za každou cenu a Robert Habeck by se musel uklonit v Kataru. Alternativní zásobovací systém by musel být nacpaný jako 26kilometrový plynovod k terminálu zkapalněného plynu u Wilhelmshavenu – i kdyby s Německá pomoc životnímu prostředí měla podat žalobu kvůli narušené kopulaci sviňuch.

 

Otázka zní: Oč bychom přišli, kdyby německá vláda otočila rožněma uvedla nyní Nord Stream 2 do provozu – veřejně a bez čekání na okamžik, který nám Putin zlomyslně vybere? Odpověď zní: Federální vládě by se podařilo smysluplné vyrovnání fronty v hospodářské válce s Ruskem. Potenciálně by to přineslo více a větších dodávek plynu do 19 milionů domácností a bezpočtu podniků, na kterých se předem dohodli. Především bychom Putinovi z ruky vyrazili páku, kterou nás doufá popohánět přes zimu. A to vše díky jedné myšlence: plyn je plyn.

Kacířská myšlenka! Na každý pád! Proč? Protože Německo je evidentně, přes veškerá hrdinská prohlášení, jimiž jsme byli neustále zavalováni, s plynem v těžké křeči! Žádné poklonění se před Katarem, žádné poklonkování před USA a jeho molekulami svobody situaci nevyřešilo. Dozvídáme se, že

šéf německého energetického regulačního úřadu Klaus Müller prohlásil, že Německo si s plynem vystačí pouze na necelé tři měsíce, jestliže Rusko zcela přeruší jeho dodávky. Německu by v takovém případě nepomohlo ani naplnění zásobníků v zemi „až po okraj“, konkrétně na 95 procent. 

 

V současnosti jsou německé zásobníky naplněné ze 77 procent a cíl 95procentního naplnění do listopadu se tak zdá být splnitelný. Pokud tedy Kreml dále neomezí dvé dodávky. Plynovodem Nord Stream 1 nyní Rusko posílá do Německa plyn pouze z pětiny kapacity potrubí. Ale i když by se německé zásobníky podařilo naplnit na uvedených 95 procent ještě před začátkem zimy a Kreml někdy v té doby své dodávky Německu stáhnul na nulu, Německo stále nebude mít dost plynu na celou zimu.

 

Takže tady je jádro pudla!!! Tady. A když Nord Stream 1 je nebo bude v poruše, je jedno jestli skutečné nebo fingované, tak co zbývá? Schválně, co?????

Budou Němci hrdinně mrznout jak u Stalingradu? Kvůli Ukrajině? Nechají si rozvrátit průmysl a risknou masové nepokoje? Tohle je ono otočení rožně! A tohle stojí za kacířskou myšlenkou, přesněji – ZATÍM kacířskou myšlenkou, spustit Nord Stream 2.

Ano, bylo by to pokleknutí před Putinem. To na každý pád. Protože ty sankce na druhý plynovod nevyhlásilo Rusko nýbrž triumfálně Západ! Aby Putlera potrestal. Jak konstatuje i autor článku. V tomto místě mi to nedá a zeptám se – který ze sankčních balíčků nepotrestal vlastně sankcionalisty /skoro/ stejně jako toho nenáviděného spřažence pekla????? Moc by se jich nenašlo!!!!

Takže otázka zprovoznění NS2 je na stole. To je zřejmé.

 

Autor sice hrdinně drží linku Putina zničit a zašlapat viz jeho:

Ještě jednou: Pokud veto na Nord Stream 2 urychlí úplný zákaz dovozu ruského plynu, podpořímho bezjakýchkoliv podmínek a vytáček. Ale tak tomu není. Místo toho by i při dočasném otevření bylo možné zajistit a zaručit všem skeptikům zachování maximální rychlosti odklonu od fosilních paliv z Ruska. Německo by muselo nadále nakupovat plyn v mezinárodním měřítku za každou cenu a Robert Habeck by se musel uklonit v Kataru. Alternativní zásobovací systém by musel být nacpaný jako 26kilometrový plynovod k terminálu zkapalněného plynu u Wilhelmshavenu – i kdyby s Německá pomoc životnímu prostředí měla podat žalobu kvůli narušené kopulaci sviňuch.

 

Zvláště tohle zní moc pěkně:

Místo toho by i při dočasném otevření bylo možné zajistit a zaručit všem skeptikům zachování maximální rychlosti odklonu od fosilních paliv z Ruska. Německo by muselo nadále nakupovat plyn v mezinárodním měřítku za každou cenu!!!!!! a Robert Habeck by se musel uklonit v Kataru.

 

Tak totální odklon od ruského plynu???!!!! A Německo by podle písmáka muselo pokračovat v nákupu ideologicky správného plynu za každou cenu, ať ten JINÝ PLYN plyn bude jakkoliv drahý???? Vážně???? To jako fakt????

Ten chlápek, co se dopustil té svatokrádežné myšlenky není ani zdaleka tak chytrý , jak si sám myslí. Rozpoznal sice , že bez NS to asi letos nepůjde. Ale už mu nedochází, že jedna věc je, zda plyn vůbec je k dispozici a druhá, zda jeho odběratelé jsou schopni ho zaplatit!!!!! A oba ty axiomy představují klasickou podmínku nutnou, nikoliv však postačující!!! Není-li plyn, je úplně jedno kolik stojí!!!!

Není-li k zaplacení domácnostmi nebo průmyslem, pak je úplně jedno, jestli k dispozici je či nikoliv. Prostě funguje jen varianta, že plyn je k mání v dostatečném množství a za přijatelné ceny. A chci písmáka ujistit, že pokud z Ruska nepoteče do Evropy dostatek plynu a to nejlépe oběma potrubími, pak plynu zde nebude ani dostatek ani za jakž takž přijatelnou cenu. Každý dodavatel si s radostí urve maximální zisk. Vzniklý z naší vlastní ideologické zabedněnosti a bigotnosti!!!

Prostě Zelenský a Washington zaveleli a Evropa skáče. I když jí důsledky toho skákání mohou nevýslovně a trvale poškodit. Pokud plyn nebude a to za správnou cenu, pak Evropa jako světová průmyslová zóna končí. Prostě výroba se přesune tam, kde bude dostatek co nejlevnějších energií. A tuhle výhodu si sankcionalisti zakázali. Jak do omrzení opakuji. Ale jinde to od nás, zejména v Číně a Indii, ale také ve Spojených státech, rádi převezmou. Protože PLYN, který bude Západ/Německo/Česko nakupovat ZA KAŽDOU CENU spolehlivě zlikviduje většinu výrobních odvětví. Však také první kolapsy velkých firem už registrujeme. Viz hliníkárna Slovalco v Žiru nad Hronem nebo obří a klíčová evropská zinkovna v Holandsku

 

Významná slovenská hliníkárna končí kvůli drahé elektřině s výrobou a propouští, zastoupí ji dodavatelé z Číny a Ruska. Již včera oznámila „zavření krámu“ klíčová evropská zinkovna

 

Nedejte se zmást tím, že obě neunesly ceny elektřiny. Ta se odvozuje od cen plynu. Tyhle systémově důležité fabriky skončily. Rusko a Čína rádi zaskočí. A to je teprve začátek!!!!

 

Kterému spousta povolaných nebude chtít jen tak přihlížet. A otevření Nord Streamu 2 by jim dalo velkou šanci tohle všechno zvrátit!!! Protože jakmile by byl jednou v provozu, pak už by ho nešlo zastavit. Protože Gazprom by nejspíš operoval z cenou. Kterou by ten uvadající evropský průmysl moc a moc chtěl. A zkuste jako politik sdělit voličům – já zlikviduji desetitisíce/statisíce pracovních míst protože just nebudu od Putina kupovat jeho levný plyn, když už ho teď na jaře, v létě nepotřebuji, abyste nezmrzli!!!! Jak dlouho taková vláda vydrží? Otevření NS 2 je doopravdy dokonalým otočením rožně!!! Ale jinak, než si písmák ze Spiegelu myslí.

Nevěřím, že současné ceny energií jsou schopni akceptovat výrobci všeho možného. Nevěřím, že se to nepromítne do dalšího drastického nárůstu cen. Nevěřím, že ten široké vrstvy lidí unesou. Nevěřím, že jsou evropské ekonomiky schopny trvale akceptovat vysoké ceny energií. A především – nevěřím současné vládě pětihlavé saně.

 

Pamatujete, jak nás ještě minulý týden Sikela s Fialou ujišťovali, že plyn bude a bude ho dost? Že jako dodávky zajištěny a pak ta bezva evropská solidarita? A pak najednou předevčírem čteme:

 

Síkela: Stát by omezil teplo pro domácnosti v nouzi, aby udržel klíčový průmysl

 

Takže chlubení se plnými zásobníky byla jen klasická růžová vata pro blbce, jak Kos a opakovaně na číslech a grafech z různých zdrojů dokládala. S tou evropskou plynovou soldorití je to úplně stejné. Když Němci už mají strach, jak přežijí zimu, tak i Síkelovi s Fialou došlo, že jde z tlustých do tenkých!!! Že jde jen o proklamace, že skutek může už dávno být na útěku!!!Takže okamžitě vystřízlivěli ze svého rauše se rozhodli připravovat obyvatelstvo na to, že také může zatraceně mrznout. Aby byl plyn pro průmysl…..

Hlavně, že trestáme toho Putlera!!!!!

Ale stejně – co by asi tak vykřikoval Fiala, lipavský, Síkela a další, kdyby se Germán rozhodl nastartovat NS2??? To by mne hodně zajímalo. Dost možná, že se to i dozvím.

 

Autor a překlad Petr Vlk, zdroj Kosa zostra