Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otevřený dopis Vážený pan Martin Hrdlička starosta Tetína

7. 2. 2022

Otevřený dopis

Vážený pan

Martin Hrdlička

starosta Tetína

(a předseda spolku Svatá Ludmila)

Tetín - obecní úřad

Na Knížecí 2, 266 01 Tetín (doporučeně s dodejkou)

 

Vážený pane starosto,

 

informace o tom, že v Tetíně na Berounsku se konala Národní pouť k výročí 1100 let od smrti svaté Ludmily proběhly republikou. Dozvěděli jsme se, že při zahájení mše, jíž sloužil  papežský legát Christoph Schönborn, jste prohlásil,  že čeští historici a genealogové zjistili, že pan  kardinál Schönborn je přímým potomkem sv.Ludmily. Proto jste připravili certifikát, který uvedenou skutečnost dokládá.

 

Vzhledem k tomu, že bezesporu jde o velmi důležitou, skutečně přímo historicky významnou skutečnost, vzali jsme zpočátku tento fakt na vědomí  s  jistotou, že v brzkých následných dnech se o tomto objevu dozvíme vše potřebné. Čekali jsme s napětím na jeho další podrobnosti. Samozřejmě vždy jsou velmi důležití ti historici a genealogové, kteří  svou usilovnou a zřejmě i dlouhodobou vědeckou činností zjistili předmětnou skutečnost. Patří jim samozřejmě náš dík.

 

U všech důležitých historických objevů jsou jmenováni ti, kteří se o ně zasloužili. Nejde však pouze jen o jejich jména, uvedení jejich dosavadních vědeckých činností, ale také i alespoň hrubý popis jejich postupů, který vedl k určitému významnému zjištění. A samozřejmě pro nás všechny je velmi důležitý též Vámi zmíněný certifikát, který dokládá, že  kardinál Schönborn je přímým potomkem svaté Ludmily.

 

To všechno jsme s důvěrou očekávali. Bohužel, dosud jsme se nedočkali. A proto Vám píšeme otevřený dopis s prosbou o fotokopii certifikátu a uvedení jmen českých historiků a genealogů, o podrobnostech jejich objevitelské práci, o úskalích, na která narazili, a s úspěchem překonali.

 

Někteří z nás též vědecky, po omezenou dobu, pracovali, přestože šlo vždy převážně pouze o vypracování doktorských či jiných prací. Víme tedy, že naše tvrzení, obsažená v těchto pracích, musela být pečlivě doložena a  opatřena i přesnými odvolávkami na jiná vědecká díla, z nichž jsme čerpali. Těšíme se i na Vaše sdělení skutečností tohoto druhu.

 

Když vědci, a to z jakékoliv oblasti, učiní společenský významný objev, píše se o všem  obecně, detailně ve vědeckých dílech. Zatím o ničem takovém nevíme. Spoléháme se však proto na Vaše sdělení, která jste veřejně učinil, s uvedením všech obvyklých údajů, která vedla až k potvrzení předmětného objevu: Děkujeme Vám i za fotokopii Vašeho certifikátu. Věříme, že vše požadované nám písmeně zašlete.  Děkujeme Vám za vše, co v předmětné záležitosti vykonáte.

 

Vaše informace jsou důležité nejen pro nás, ale pro všechny další lidi,kteří se nespokojí pouze se sdělením, že byl učiněn nějaký objev, aniž by bezprostředně poté nenásledovaly potřebné důkazy.

Zatím sami chceme věřit Vašemu předmětnímu prohlášení a s důvěrou očekáváme jeho doložení důkazy.

 

Jistě chápete, že důkazní aparát, potvrzující objev, že  kardinál Schönborn je přímým potomkem svaté Ludmily, je velmi důležitý nejen pro vědeckou obec, ale též i pro všechny myslící lidi v republice.

 

Celá záležitost, vzhledem k trvajícímu nedostatku důkazů, má i další rozměr, který může vzbudit podezření, že pan kardinál,, který úzce spolupracuje s tzv. sudetoněmeckým landsmanšaftem, sám o tom na veřejnosti mluvil, byl kýmsi vybrán, aby se stal přímým potomkem svaté Ludmily. Není tajemstvím, že pan kardinál  Christoph Schönborn je nositelelem Evropské ceny Karla IV, jíž uděluje zmíněný landsmanšaft velmi zasloužilým přátelům „sudetoněmecké věci.“ Cenu budoucímu nositeli zpravidla předává B. Posselt, předseda SL.

 

Pan kardinál pochází z rodiny, která byla po válce přesídlena z Československé republiky. Jeho velmi agilní, 87 roků stará matka, napsala před několika lety ve svých pamětech s názvem "Život nemůže být naplánován (Das Leben läßt sich nicht planen)", šokující zkušenosti z jejich vyhnání: "Okolní muži se těšili více méně volnosti a mohli svou averzi k německy mluvící veřejnosti volně uplatňovat.“ Po měsíce „procházeli tito kluci kolem, jako divoké hordy v zemi, šířili strach a hrůzu, zesměšňovali lidi, také vydávali právu ... rodiny které tam žily po generace a svýma rukama obhospodařovaly zemi a byly nežádoucí ze dne na den jen proto, že jejichž mateřštinou byla němčina. Nikdy se tito ubozí malí lidé nedostali za svých životů dál než do Litoměřic, svého krajského města“. Hraběnka uzavírá  „Vyhnání bylo kolektivní noční můrou". (Sudetendeutsche Zeitung, 26.1.2018, str. 1, bez autora a značky, pro České národní listy kráceně a volně přeložil P. Rejf)

 

K této pasáži je několik vět. Samozřejmě, že německé obyvatelstva jsme z republiky nevyhnali, ale přesídlili. V republice zůstalo po přesídlení ještě téměř 250 tisíc Němců. Ne tedy každý, kdo mluvil německy, byl přesídlen. Bohužel paní matka kardinála Schönborna nějak zapomněla na vyhnání Čechů z pohraničí v roce 1938, na teror Freikorpsu a na jeho vraždění a vyhánění a ožebračování českých lidí, Židů a německých antifašistů z jejich domovů.

 

V zájmu objektivity musíme zaznamenat i slova Eliáše, patriarchy Byzantského katolického patriarchátu,ze dne 16. 9. 2021, který v otevřeném dopisu, adresovaném panu arcibiskupovi. Janu Graubnerovi, užívá v souvislosti a panem kardinálem slova

„zkompromitovaný, odpadlý prelát“. O dalším se již ani nehodláme zmiňovat.

 

Z uvedeného vyplývá, že je důležité prokázat tvrzení, jež jste, pane starosto použil, a to, že čeští historici a genealogové zjistili, že kardinál Schönborn je přímým potomkem sv. Ludmily.

 

V této souvislosti se nám vnucuje otázka, v jakém vztahu je pak pan kardinál Schönborn ke svatému Václavovi, když jeho babičkou byla sv. Ludmila. Je pravděpodobné, že i na tento problém naši historikové a genealogové při zkoumání příbuzenského vztahu mezi sv. Ludmilou a panem kardinálem Schönbornem narazili. Budeme Vám vděční, pane starosto, když i k této otázce nám sdělíte dosažené výsledky zkoumání našich vědců.

Děkujeme Vám, pane starosto, za vše, co v předmětné záležitosti uděláte.

 

S pozdravem

 

Dr. Ogňan Tuleškov

 

Poznámka: Dopis byl odeslán 29.12.2021, dodejka vrácena 11.1.2022. Pan starosta Martin Hrdlička nám dosud nesdělil o skutečnostech, na něž jsme se ho ptali, ani slovo, ač dnes již je 7.2.2022.

Pokud tvrzení o tom, že pan kardinál Ch. Schönborn je přímým potomkem sv. Ludmily, jež byla vytrubována do světa, nebudou řádně doložené, nemůžeme tvrzenému věřit.

U nás od jisté doby se zahnízdil velký nešvár. Cosi se tvrdí, aniž by bylo doloženo, a přesto se na nás žádá, abychom tomu věřili. My říkáme takovým podivným, pochybným praktikám dost! Nikdy se nesnížíme k tomu, abychom vzali za svou zásadu, že účel světí prostředky. Mohli bychom se totiž v tomto podivném světě, který o sobě tvrdí, že je hodnotovým, třeba dozvědět, že pan XY je přímým potomkem sv. Václava. Výsledky práce  „objevitelů“, by pak mohly lavinovitě vzrůst. Stačí přece jen cosi tvrdit, důkazy nejsou nutné. V takovém lživém světě však bychom neradi žili a nechali jej jako  odkaz nastupujícím generacím.

Dočkáme se ještě  vůbec někdy odpovědi pana starosty, že jeho tvrzení, která pustil do světa o panu kardinálovi Schönbornovi a sv. Ludmile, jsou pravdivá a doložená důkazy?