Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otazníky nad řádem německých rytířů

5. 9. 2023

Otazníky nad řádem německých rytířů

 

Současné útoky na majetek československého, dnes českého státu, v podobě nároků církevních restitucí vzbuzují otazníky nad konkrétními církevními mocnostmi, které u nás žádají tento majetek. Jedním z nich - a určitě jedním z nejkontroverznějších - je německý církevní řád "Brüder und Schwestern von Deutschen Haus Sanctae Mariae in Jerusalem", , nebo též historicky "Deutsche Ritterorden", nebo latinsky "Ordo Domus St.Mariae Theutonicorum in Jerusalem". Úřední řečí tohoto tzv.. "nadnárodního řádu" je němčina, jazyk německý. Hlavní sídlo velmistra řádu je rakouská Vídeň. Současný řádový velmistr je Br. Bruno Platter. Řád podle vlastních údajů spravuje provincie ve Slovinsku, Itálii, Rakousích, Německu, Belgii a v České republice (??) V Polsku řád podle vlastních údajů nepůsobí, což je dáno historicky. (Naše poznámka - jak známe bratry Poláky, snad by je hnali s kosami.vidlemi a cepy ???)

 

Pokud čteme vlastní informace publikované řádem na jeho webu, docházíme k přesvědčení, že řád je mírumilovnou léčitelskou a charitativní organizací. Z historie řád akcentuje svou bývalou moc srovnatelnou s templáři a své působení v pobaltských zemích. Polskou historiografii řád kritizuje za údajný národnostní akcent na dějiny konfliktů mezi Slovany a Němci. K tomu lze dodat - historie sama nás učí, že pravdivý výklad těchto střetů náleží polské straně neboť jí straní sama fakta.

Řád tvrdí, že byl od počátku nacismu antinacistický a že trpěl pod nacistickým terorem. Dokládá to výčtem několika mučedníků řádu - slovinských, českých a dvou rakouských. Tyto oběti my odbojáři samozřejmě uznáváme, ovšem jejich oběť byla individuální. Nikde není doloženo, že by nějak souvisela s  jakoukoli "odbojovou činností řádu proti reichu" nebo s nějakým organizovaným odporem řádu proti nacismu.  Tito mučedníci jsou individuální oběti nacismu různé národnosti, z nichž Rakušané byli pouze dva (!). Je potřeba je ctít, ale spojovat je s řádovým odporem proti nacismu je přinejmenším odvážné. Je sice pravda, že reich zestátnil majetek řádu, avšak i tento akt vyvolává řadu otazníků - především, proč se řád na protest nezřekl svého němectví. Řád totiž nekonfiskovali nacisté !  Řád konfiskoval Grossdeutsches Reich !  Tak, jak neexistovala žádná nacistická armáda, ale jen velkoněmecké armáda, tak jako neexistovalo žádné nacistické námořnictvo, nýbrž jen velkoněmecká Kriegsmarine, tak neexistoval ani nacistický stát, ani stát SS, nýbrž jen a jen Velkoněmecká říše ! A ta "zestátnila" všechny majetky - židovské, katolické, evangelické, komunistické, sociálně demokratické, odborářské, skautské a všechny ostatní, včetně majetků řádových. Vtělila je všechny do jednoho státního majetku velkoněmecké říše. A po vítězné válce, jak správně ministerstvo zemědělství uvádělo ! - tyto konfiskáty převzal jako ležící německý majetek čs. stát na základě nejen aplikace dekretů, nýbrž podle Pařížské reparační dohody!  Je podivné, že žádný z minulých ani stávajících soudů tuto mezinárodní dohodu neaplikoval na majetek řádu německého domu P. Marie. Nikoli proto, že by to byl "majetek nacistický", ale proto, že to byl majetek NĚMECKÝ! Řád se přece nikdy nezřekl ani svého německého charakteru, ani svých německých řádových dějin, ani svého německého hesla "Heilen und helfen !," ani svých německých ( a rakouských velmistrů, jako byl Eugen Habsburg). Tvrzení, že šlo a jde o "nadnárodní komunitu podřízenou Římu" nepopírá ani nevyvrací německý charakter řádu ani jeho úřední řeč německý jazyk, ani jeho hlavní sídlo v rakouské Vídni !

Domníváme se, že za nacistická zvěrstva spáchaná na jednotlivých členech řádu, by řád měla odškodnit Spolková republika Německa, nikoli země poškozené velkoněmeckým reichem ! A  majetek historicky převzatý republikou by měl zůstat státu. Stát by snad mohl některé majetky, vyjma kulturních památek sloužících veřejnosti,  propůjčit řádu ke službě veřejnosti, avšak ne k podnikání. Stát by zásadně řádu  neměl vracet žádný majetek převzatý po Velkoněmeckém reichu po r.1945. Navíc činnost řádu zde by snad mohla býti charitativní, ale ne školská ! Není přece přípustné, aby stát trpěl školskou činnost německého řádu, který je prezentuje svou historii z pozic antičeskoslovenských, antipolských, antislovanských! Zde se  musí uplatnit státní zájem nad bezbřehou občanskou společností.To, že řád před válkou poskytl ČSR pozemky na svatbu některých pevností, nebylo jeho beneficium, nýbrž prostá povinnost loajality vůči státu !

Dále by se měl prověřit postoj řádu k událostem na hradě Sovinec za okupace, kdy na řádovém hradě byli zajati francouzští důstojníci a údajně se tam odehrály válečné zločiny. Rovněž spory řádu s I. ČSR a jeho velmistra s republikou by měly být znovu podrobeny historickému průzkumu, stejně jako otázky první pozemkové reformy po r.1919 a druhé pozemkové reformy let 1945-1946. Omezený právní výklad tu asi nepostačí, je nutno vykonat rozsáhlá historická šetření z hledisek zájmu státu. Nikoli jen řádu samotného! Vidíme, kolik nevyjasněných otazníků přináší sama existence a působení řádu německých rytířů u nás. Z hlediska odbojářů a legionářů, kteří bojovali právě proti takovým seskupením, podporujícím starou monarchii, by řád na našem území neměl působit buďto vůbec - anebo jen v přísně ohraničeném úzkém rámci. Vracet by se mu nemělo nic !

Nakonec jen prognóza bez Prognostického ústavu : Pokud budou řád fedrovat stále otevřeněji jeho političtí famulové a politruci z řad domácí árijské fronty, pak snad dojde i k založení opozice, nějaké husitské strany - a doufejme, že se nedočkáme občanské války kvůli řádu německých rytířů u nás !

                                              PhDr. Jiří Jaroš Nickelli, předseda OV ČSBS  Boskovice