Jdi na obsah Jdi na menu
 


OSN vyzvala k propuštění Assange

22. 12. 2021

OSN vyzvala k propuštění Assange

12.4.2019 VSa Zprávy     

 

Už v prosinci minulého roku volala expertní skupina při Úřadu vysokého komisaře pro lidská práva OSN po propuštění Juliana Assange.

 

Již v prosinci minulého roku zopakovala skupina expertů lidských práv OSN žádost, aby byl Julian Assange propuštěn z ekvádorské ambasády.

 

Tato skupina požadovala, aby Velká Británie dodržela své mezinárodní závazky a nechala volně Assange odejít z ekvádorské ambasády v Londýně, kde se skrýval v tu dobu šest let. Obával se zatčení britskými úřady a vydání do USA.

 

Odborná skupina při Úřadu vysokého komisaře pro lidská práva OSN zdůraznila, že země nerady bývají konfrontovány se svými vlastními porušeními vlády práva. Již v roce 2015 dospěla pracovní skupina k názoru, že Assange je zbaven svobody a že je potřeba ho propustit.

 

Vazba před soudem má být aplikována jen v omezených případech. Švédské vyšetřování je již uzavřeno, takže jediným důvodem je porušení otázky kauce ve Velké Británie, což je maličkost, která nemůže zdůvodnit šest let „vězení“. Již tehdy se pracovní skupina obávala o zdravotní stav Assange vzhledem ke stresu, který zažíval.

 

Velká Británie, připomněli experti z OSN, ratifikovala mezinárodní dohodu o občanských a politických právech a má odpovědnost své závazky dodržovat. A vysoký komisař pro lidská práva připomněl, že smlouva o lidských právech je závazná. Nejedná se o žádnou módu v tom smyslu, že by v jednom případě stát dohodu dodržoval a v jiném podle výběru nikoliv.

 

Je na čase, napsala skupina na konci roku 2018, aby byl Julian Assange, který již zaplatil vysokou cenu za to, že mírově vykonával své právo na svobodu názoru, vyjadřování a informace a který podporoval právo na pravdu ve veřejném zájmu, byl znovu propuštěn na svobodu.

casopisargument.cz