Jdi na obsah Jdi na menu
 


OSN varuje - Rizika jaderné války rostou!

16. 10. 2019

Rizika jaderné války rostou, situace ve světě se stává nebezpečnou a existuje pro to mnoho důvodů, upozorňuje OSN.

Ilustrační foto

16. října 2019 - 11:06

 

A to včetně nedostatku důvěry mezi zeměmi, nedostatečného dialogu, rychlého rozvoje vědy a nových technologií, uvedla v rozhovoru s Kommersantem náměstkyně generálního tajemníka OSN pro záležitosti odzbrojení Izumi Nakamitsu.

 

„Mnoho analytických organizací, odborníci na kontrolu zbraní hovoří o rostoucím riziku jaderné konfrontace. Slavné hodiny „Soudného dne“ vrátily  ručičky znovu na dvě minuty do půlnoci. Existují vážné obavy, že se situace opět stává docela nebezpečnou. A vidím pro to mnoho různých důvodů toto,“ řekla Nakamitsu.

 

Nejvyšší riziko jaderného konfliktu od druhé světové války!

 

Podle ní je „bohužel důvěra mezi státy - včetně jaderných mocností - vážně narušena“. „Je třeba si uvědomit nedostatek dialogu. Zdá se, že vedoucí mocnosti a další země začínají oceňovat vojenské kapacity více než diplomacii, vyjednávání a dialog," uvedla náměstkyně tajemníka OSN.

 

Podle ní dochází k obecnému zhoršení mezinárodních vztahů, což se promítá do ostré rétoriky. "Před našimi očima se vyvíjí velmi neutěšená situace," zdůraznila Nakamitsu.

 

Kromě toho uvedla faktor „rychlého rozvoje vědy a nových technologií“. „Nevíme přesně, jak to ovlivní jadernou sféru, ale mnozí již začínají mluvit o potřebě lépe porozumět tomu, jaké  mohou být důsledky škodlivé činnosti v kyberprostoru, o možných důsledcích používání zbraní pomocí umělé inteligence, hyperzvukových zbraní a i konvenčních zbraní, které mohou mít strategické důsledky," vysvětlila náměstkyně generálního tajemníka OSN.

 

(kou, prvnizpravy.cz, kommersant.ru, foto: arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář