Jdi na obsah Jdi na menu
 


OSN přijalo rezoluci proti glorifikaci nacismu

20. 12. 2023

OSN přijalo rezoluci proti glorifikaci nacismu

20.12.2023 09:38

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci o boji proti ospravedlňování a glorifikaci nacismu, kterou navrhlo Rusko. Pro byla výrazná většina států světa, proti tradičně hlasoval tzv. kolektivní Západ v čele s USA.

Hlasování na Valném shromáždění OSN předcházelo projednání v OSN, kde bylo několik rozdílných názorů   diplomatického charakteru. Nakonec se ruská verze dokumentu ukázala jako všeobecně akceptovatelná.

Pro“ rezoluci hlasovala  kromě Ruska také  Čína a také Izrael, tradičně rezoluci proti glorifikaci nacismu odmítly Spojené státy, Velká Británie a jejich evropští spojenci.  Proti se z očividných důvodů postavila Ukrajina a státy Pobaltí, kde jsou silné projevy glorifikace nacismu a zpochybňování zločinů místních nacistů., jak již mnohokráte upozorňovalo např. Centrum Simona Wiesenthala. Celkem  118 zemí hlasovalo pro ruskou verzi rezoluce, 49 hlasovalo proti a 14 zemí se zdrželo.

Podstata usnesení je jednoduchá: zabránit revizi výsledků druhé světové války a popírání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných v tomto období.

Jan Urbach

vasevec.cz

 

 Foto: Současné ukrajinské známky s portréty příslušníků divize SS Galizien, vydané při příležitosti 75. výročí ustavení SS divize ukrajinských dobrovolníků. Negativní postoj Kyjeva k rezoluci OSN je proto zcela vysvětlitelný.