Jdi na obsah Jdi na menu
 


Osm dezinformačních webů

13. 5. 2022

Osm dezinformačních webů, které provozovatel českých internetových domén po domluvě s bezpečnostními složkami státu na konci února zablokoval, opět odblokuje,

pokud nebudou vyřazené na základě příkazu soudu, policie či jiného kompetentního orgánu. Sdružení CZ.NIC, které české domény .cz provozuje, to uvedlo v tiskové zprávě.

12. května 2022  14:50,  aktualizováno  16:54  

„V zájmu transparentnosti a předvídatelnosti svého rozhodování sdružení CZ.NIC po splnění účelu blokace oznamuje, že poté, co uplynou tři měsíce od zablokování uvedených dezinformačních webů, ponechá sdružení dotčené domény vyřazené ze zóny pouze na základě příkazu soudu, Policie ČR nebo jiného kompetentního orgánu státu,“ uvádí se v tiskové zprávě. K odblokování by tak mohlo dojít již koncem května.

K iniciativě sdružení CZ.NIC se s velkou pravděpodobností připojí i Asociace provozovatelů mobilních sítí (AMPS), která o několik dnů později než provozovatel domén na vyzvání vlády a Národního centra kybernetických operací zablokovala další weby. Mezi ně patřila mimo jiné i česká odnož nechvalně známého ruského webu Sputnik.

Informaci potvrdil redakci iDNES.cz prezident AMPS Jiří Grund. „V rámci mimořádné situace jsme se snažili vyhovět bezpečnostním složkám, nicméně jsme očekávali, že za několik měsíců připraví stát nějaké jasné návody a mantinely, jak postupovat. Snažili jsme se k tomuto kroku vyzvat Český telekomunikační úřad po vzoru toho slovenského, který na základě doporučení EU vydal seznam webů, které se mají blokovat. Ten nás ale nevyslyšel,“ vysvětlil prezident.

Později Grund redakci kontaktoval znovu s pozměněným stanoviskem asociace. „Dezinformace jsou dlouho neřešeným problémem a souhlasíme s potřebou koncepčního přístupu vlády,“ sdělil.

Ředitel správce domény .cz sdružení CZ.NIC Ondřej Filip dříve vysvětlil, že k zablokování došlo na základě 17. článku pravidel sdružení, podle kterého může CZ.NIC laicky řečeno vypnout webovou stránku, pakliže zde dochází k ohrožení národní či mezinárodní počítačové bezpečnosti. Celé znění je dostupné na internetových stránkách sdružení.

Sdružení může „vypnout“ webovou stránku na dobu jednoho měsíce a to opakovaně, jak se také zatím dělo. Tři z osmi zablokovaných webů již oznámily, že se proti postupu budou bránit žalobou o náhradu škody.

Sdružení CZ.NIC od počátku deklarovalo, že jde o mimořádné opatření v rámci neočekávané situace. Čtvrteční tiskovou zprávou se ale sdružení jasně přihlásilo k více systémovému procesu. Nesystémovost již předtím kritizovali někteří právníci.

Po změně volá například expert na technologické právo Zdeněk Kučera z advokátní kanceláře Dentons. „Osobně se domnívám, že je nešťastné blokovat celé weby či IP adresy webů, jelikož se vám zkrátka může stát, že se závadným obsahem můžete zablokovat i obsah nezávadný. To konkrétní řešení v případě zmíněné záležitosti bylo nesystémové, šlo o okamžitou reakci na nečekaný stav. Pokud by ČR chtěla jít cestou blokací, tak by měla přijmout řešení systémové,“ sdělil Kučera.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/cz-nic-dezinformace-weby-blokace.A220512_145012_ln_domov_kov

Poznámka ČNL:  Jak může ředitel správce domény .cz sdružení CZ.NIC, Ondřej Filip, zablokovat webové stránky na základě 17. článku pravidel sdružení, když právo svobodně  získávat a svobodně šířit informace je, kromě dalšího, zakotvené v Listině základních práv a svobod, která je součástí našeho ústavního pořádku?