Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orbán spustil ve slovenských novinách kampaň za reformu EU a proti bruselské říši

30. 6. 2021

Orbán spustil ve slovenských novinách kampaň za reformu EU a proti bruselské říši

30. 6. 2021 Janinna  

Říkáme NE bruselské říši! 

Maďarský premiér a tvrdý kritik současné liberální bruselské politiky Viktor Orbán začal ve slovenských novinách jménem maďarské vlády kampaň za reformu EU.

Inzerce obsahuje sedm bodů, ve kterých Orbán sumarizuje potřebné zásadní změny uvnitř unie. 

Kritizuje například instituci europarlamentu, varuje před masivní nelegální migrací a další možnou pandemií a mimo jiné požaduje také přijetí Srbska mezi členské země.

NE bruselské říši

Viktor Orbán začal na Slovensku s mediální kampaní, která se zasazuje o zásadní změny uvnitř Evropské unie. Do sedmi bodů vepsal maďarské návrhy, které by podle něj zlepšily fungování unie. Inzerce se objevila například v pondělních Hospodářských novinách „V Bruselu budují takový superstát, ke kterému nemají oprávnění. Říkáme ne evropské říši,“ píše se hned v prvním bodě.

Orbán se vyslovil i proti větší integraci napříč členskými státy, což je jeden ze základních cílů EU. 

Navrhuje, aby ze zakladatelských smluv zmizela věta, která říká, že úkolem EU je vytváření stále užšího svazku mezi národy Evropy. Síla evropské integrace podle něj tkví spíše ve společných hospodářských výsledcích. „Pokud nedokážeme být úspěšnější společně než sami, pak Evropská unie skončí,“ píše se ve čtvrtém bodě.

Hrozba další vlny nelegální migrace

Slováky také varuje, že budoucí dekáda bude obdobím velkých výzev. V této souvislosti jako hrozbu uvedl nárůst nelegální migrace i boj s další možnou pandemií.

Zmiňuje se také o Evropském parlamentu, který se podle Orbána zdá být slepou uličkou. „Zastupuje výlučně vlastní ideologické a institucionální zájmy“. Navrhuje proto posílit úlohu národních parlamentů.

V posledním bodě zmiňuje potřebu přijmout Srbsko, které je momentálně na seznamu kandidátských zemí na vstup do EU. „Je třeba přijmout Srbsko mezi členské země Evropské unie“.

Imperialistická EU

Nejde o jedinou Orbánovu kritiku směrem k aktuálnímu uspořádání EU a dění v Bruselu v poslední době. Body, které prezentuje kampaň ve slovenském tisku podrobně premiér rozvedl před několika dny u příležitosti státního svátku, kdy Maďaři oslavili 30 let od odchodu posledního sovětského vojáka ze svého území.

„Evropská unie se neopraví, musíme ji vrátit na správnou cestu,“ začal maďarský premiér Viktor Orbán svůj projev na konferenci v centru Budapešti. 

„Zatímco Evropská unie v roce 2008 vyprodukovala 25 procent celosvětového HDP, v roce 2019 činil tento údaj pouze 18 procent,“ prohlásil Orbán a dodal, že to jsou některé z nejdůležitějších důvodů, proč musí EU přehodnotit svou budoucnost. 

Jsme na cestě k imperialistické Evropské unii, řekl také.

VIKTOR ORBÁN: PROBÍHÁ CIVILIZAČNÍ BOJ. ZÁPAD NEMŮŽE CHTÍT, ABYCHOM ŽILI PODLE NICH

https://bit.ly/3drl2Eu

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář