Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orbán - vyděrač či génius?

13. 11. 2022

Orbán - vyděrač či génius?

13.11.2022 15:27

Přiznávám, že si vždycky spravím náladu, když si pustím krátké zprávy na Youtube,

které je v menšině protiruské a progresivistické vymývání mozku. Prakticky jednoznačně vyvážené až sympaticky kritické vůči katastrofické politice Západu, která svět noří do další a další krize jsou indické anglicky vedené portály. Na jednom z nich jsem zaznamenal reportáž o Orbánovi, který se postavil totalitním praktikám EU vůči své zemi pod názvem Vyděrač či génius.

Ano, řeč se vede o rozhodnutí Orbána zablokovat souhlas Maďarska s finanční pomocí EU ve výši 18 miliard ve prospěch Ukrajiny. Jak uvádí Politico.eu maďarská demoliční koule vyvolala frustraci v Bruselu, Berlíně a dalších hlavních městech EU. Čtyři úředníci a diplomaté EU řekli serveru Politico, že považují zablokování ukrajinské pomoci Budapeští za vyděračskou taktiku, která má vytvořit tlak na uvolnění více než 13 miliard eur z fondů EU pro Maďarsko, které by mohly být příští měsíc pozastaveny, pokud země dostatečně nevyřeší dlouhodobé obavy z úpadku demokracie. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková ve čtvrtek odsoudila Maďarsko za zablokování finanční pomoci EU Ukrajině ve výši 18 miliard eur a řekla, že Budapešť by neměla "hrát poker" ve snaze vyvinout tlak na Brusel v samostatném sporu o právní stát.

Na schůzce velvyslanců EU, také ve středu, Maďarsko podle tří úředníků uvedlo, že nemůže podpořit balíček pomoci. To vytváří potenciálně fatální překážku, protože peníze pro Ukrajinu nemohou proudit bez podpory všech 27 zemí EU, protože rozpočtová pravidla vyžadují jednomyslnost.

Všechno má svůj rub i líc. Sankční válka nikoliv navenek, ale uvnitř EU připomíná středověký boj proti kacířům, které nesdíleli jedině správný pohled, jaký měla papežská kurie a byla nad nimi velice často vyhlášena klatba, ba dokonce i křižácká válka.

Inkviziční metody proto přežívají, jen oproti katolického temna minulosti dostaly nátěr progresivistického aktivismu. A je jedině správné, že Viktor Orbán jim umí čelit.

Konec konců je to jen další příklad prohlubující se krize EU a narůstajících konfliktů, o kterých jsem již minule psal ve vztahu k trvale rozhádané předsedkyní EK a předsedy ER.

A za mě je Orbán především statečný zastánce své vlasti, což je zvlášť smutné při pohledu na podlézavou vládu Petra Fialy.

Asi tak, přátelé.

Jiří Vyvadil

vaše věc.cz