Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orbán - Musíme vyhrát evropské volby a převzít kontrolu nad Bruselem

23. 12. 2023

 

 

Orbán - Musíme vyhrát evropské volby a převzít kontrolu nad Bruselem

 

22.12.2023 20:59

Maďarský premiér Viktor Orbán ve svém posledním televizním rozhovoru řekl, že hlavní myšlenkou Evropské unie je nastolit politickou kontrolu nad Maďarskem. Poslanci Evropského parlamentu spojení s Georgem Sorosem podle něho neustále vydírají Evropskou komisi, aby nepřevedla Maďarsku peníze z fondů unie. Všechno proto, že chtějí poslat tyto peníze na Ukrajinu.

„Spolupráce mezi národy Evropy, vytváření společného trhu, vzájemné budování silných stránek a společné řešení slabých stránek jsou dobré nápady, které mohou dobře sloužit zájmům Maďarska. Není však třeba vytvářet „superstát“, který neustále vysává pravomoci členských států, vydírá je, trestá, poučuje, zachází s nimi jako s provinciemi. Toto není ten typ Bruselu, který potřebujeme, tedy takový, který má respekt k suverenitě národů a umožňuje zemím rozhodnout se, jak chtějí žít v souladu se svými vlastními kulturními tradicemi.“ - zdůraznil maďarský premiér.

Viktor Orbán k tomu také řekl: „Myslí si, že éra národů skončila. Musíme vyhrát příští volby do Evropského parlamentu a převzít politickou kontrolu nad Bruselem.“

Podle jeho názoru v posledních letech „Evropská unie oslabila“, ztratila schopnost jednat a je „nekonečně byrokratická, těžkopádná a rozdělená“. Orbán si postěžoval, že Evropská unie zatím mezi své členy nezahrnula země západního Balkánu, ačkoli jejich přistoupení bylo geograficky opodstatněné, chce však zahrnout Ukrajinu. 

Orbán vyjádřil přesvědčení, že evropské společenství není připraveno na to, aby Ukrajina vstoupila do EU, země, na jejímž území, jak řekl Orbán, „jsou umístěny ruské jednotky“. Když mluvil o financování kyjevského režimu ze strany EU, maďarský premiér řekl: "Není jasné, proč rozhodnutí o 50 miliardách eur musí být učiněno čtyři roky předem, ačkoli není známo, co se za dva měsíce stane na ukrajinských frontách."

 Jan Urbach, vasevec.cz