Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orbán - Evropa promarnila šanci na zprostředkování

2. 7. 2024

Orbán - Evropa promarnila šanci na zprostředkování

2.7.2024 10:03

Pokud Donald Trump vyhraje, pak „bude alespoň příměří, zda to povede k trvalému míru, je hudba budoucnosti, ale nebude to jako teď, to je jisté. A proto se Evropa musí rychle připravit na situaci, že dříve nebo později začnou Američané a Rusové mezi sebou vyjednávat,“ řekl maďarský předseda vlády Viktor Orbán v rozhovoru pro televizní kanál M1.

Evropa si podle něj musí klást otázky, „kde je její místo v tomto střetu“ a „kdo zastupuje její zájmy a jaké jsou“.  Maďarsko na to nemůže podle Orbána odpovědět, protože maďarské  předsednictví  EU  nespočívá v tom, že vede Evropu nebo rozhoduje místo Německa, Francie a Itálie. „Co můžeme udělat – a to je úkolem současného předsednictví – je předložit na stůl návrhy. Takže nerozhodujeme, ale pomáháme rozhodnutí sedmadvaceti premiérů,“ – poznamenal.

Po březnovém setkání s Donaldem Trumpem na jeho panství Mar-a-Lago na Floridě Orbán řekl, že slíbil, že pokud se znovu stane prezidentem, nedá Ukrajině peníze a bez Spojených států by Evropa nebyla schopna konflikt financovat a skončil by.  Již dříve premiér a šéf Fidesz  prohlásil, že Maďarsko by si přálo, aby se Trump ve Spojených státech vrátil k moci a nastolil mír ve východní Evropě.

Maďarský premiér opakovaně vyjádřil přesvědčení, že kdyby byl Trump prezidentem USA, konflikt na Ukrajině by skončil do 24 hodin. Orbán také mnohokrát zdůrazňoval, že mír na Ukrajině lze nastolit pouze po jednáních mezi Ruskem a USA a Evropa promarnila svou šanci na zprostředkování, protože nebyla schopna zajistit plnění minských dohod.

Jan Urbach

vasevec.cz