Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orbán – Sankce proti Rusku se obrátily proti státům EU

15. 7. 2022

Orbán – Sankce proti Rusku se obrátily proti státům EU

15.7.2022 16:30

Maďarský premiér Viktor Orbán v dnešním pravidelném pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní Kossuth Rádió řekl, že evropské dějiny vstoupily do „éry války“ a že lidé budou muset bojovat za to, co dosud považovali za samozřejmé. "Dne 24. února si nikdo nemyslel, že válka mezi Ukrajinou a Ruskem nebude jen konfliktem, ale že bude znamenat konec jedné éry a zahájí novou éru války v evropských dějinách," řekl Orbán.

Válka se podle maďarského premiéra nevede jen na frontách, ale i ve světě ekonomiky, zejména v Evropě, jak ukazují rostoucí ceny energií. Podle Orbána bude svedena jedna „velká bitva“ o energetické zdroje i o náklady na údržbu a dostupné služby. Další bitvou bude pravděpodobně „boj o práci“ v době, kdy politika sankcí a válka tlačí evropskou ekonomiku do recese.

"Nejdřív jsem si myslel, že jsme se střelili do nohy, ale teď je jasné, že se evropská ekonomika střelila do plic a teď se snaží zalapat po dechu," řekl maďarský premiér. Poznamenal, že kvůli válce na Ukrajině jsou ceny elektřiny pětkrát vyšší a plyn je třikrát dražší než dříve. Vyzval eurokraty, aby uznali, že „udělali chybu“, že politika sankcí byla založena na nesprávných předpokladech a že sankce proti Rusku se obrátily proti státům EU. Připustil, že Ukrajina potřebuje pomoc, ale sankce podle něj poškozují Evropu víc než Rusko.

"Mysleli si, že by mohli zkrátit válku sankcemi, protože oslabení Ruska by mělo rychlé výsledky, ale válka se stále protahuje," řekl Orbán. Dodal, že ačkoli některé země budou čelit nedostatku energetických zdrojů, Maďarsko bude mít plyn, ale za "velmi vysokou cenu".