Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opět rozděl a panuj

25. 2. 2022

Opět rozděl a panuj

 Prof. PhDr.Stanislava Kučerová, CSc.

 

Svět se stále více potýká s tíží všeobecné krize.  A není to jen vražedná pandemie koronaviru, která ohrožuje  celé národy. Souží nás i důsledky vývoje ekonomického, ekologického a etického. Celý dosavadní vývoj naší civilizace směřoval k touženému většímu bezpečí, blahobytu a  zušlechtění.

Dospěl  však  k opačným výsledkům. Množí se  projevy  disharmonické nesouměřitelnosti mezi přírodou a civilizací, vzrůstá disharmonická nesouměřitelnost mezi lidmi a jejich skupinami navzájem. Množí se projevy kulturního úpadku. Holduje se alternativním formám postmoderny, postosvícenosti, postmorálky, všeobecné negativitě.

Kam se poděl konsensus, shoda, souhlas veřejného mínění? Nehodí se. Nehodí se staré heslo

 

V jednotě je síla“. Držitelé moci rozkládají a štěpí společnost  při každé příležitosti.  Oni ctí hesloRozděl a panuj“. Skrytí  světoví multimiliardáři dnes vládnou  nad státy globální  integrace.  Programovým rozpojováním a  rozdělováním občanstva mají o zájmy svého mamonu a své moci postaráno. Pozornost a síla možných myslitelských  kritiků je orientována k zaslepenosti, k malicherným nebo záměrně vymýšleným  nepravdivým cílům.

 

Dlouhá „studená“ válka  od r. 1945  skončila počátkem 90. let minulého století. Mimo jiné  došlo k slavnostnímu sjednocení po 2. válce světové  rozděleného Německa.  Avšak naopak postupně   docházelo k rozbití všech perspektivních slovanských států. Rozdělené bylo  nejdříve hrdé Česko-slovensko na oslabené Česko a malé Slovensko.í

 

Propagandisticky  silně zaštítěné bylo nelítostné válečné zničení prosperující Jugoslávie, rozbití společného státu Srbů, Chorvatů,  Slovinců a Makedonců. Dnes je na území bývalé  obdivované Jugoslávie  jen hrstka závislých balkánských zemiček.

 

Neradostný je výsledek  nelidského bombardování, mezinárodního pronásledování  nepoddajných vůdců a ovšem – neprodyšná propaganda  ze strany  uzurpátorských  velmocí. Válčí se pod prapory manipulativních podvržených hesel, jimiž lze, bohužel, mnohé  důvěřivce oklamat.

 

Početní Rusové na území  zaniklého Sovětského svazu  se separativně rozštěpili podle starého dělení na Velkorusy, Bělorusy a Malorusy (Ukrajince). V jejich  zemích nepřestává zahraniční podpora rozbíječských „mejdanů“ a provokací vzájemných vojenských konfliktů. Všechno ovšem pod závaly zavádějících globálních hesel o svobodě a o  demokracii a o lidských právech. Spory vedly až  k nežádoucímu válečnému střetnutí Velkorusů a Malorusů – Ukrajinců.

 

I  dnes, po uplynulých staletích dějin slovanských národů, se můžeme ptát: Kde zůstalo varování knížete Svatopluka z Velké Moravy? Proč Češi a Slováci dovolili rozbít jejich společný stát?  Proč nepodporují své slovanské bratry, aby drželi při sobě, proč pomáhají vojenskoprůmyslovým silám  násilím je od sebe odtrhnout? Vždyť stále platí ono staré Svatoplukovo pravidlo: Držte  se při sobě, nerozdělujte svazek prutů.