Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ondráček – Babiši, zvedni telefon do Ruska a objednej vakcínu Sputnik

21. 1. 2021

Ondráček – Babiši, zvedni telefon do Ruska a objednej

vakcínu Sputnik

21.01.2021 11:27

 

Poslanci jednají o prodloužení nouzového stavu. Když ministr Blatný žádal zákonodárce, aby prodloužili nouzový stav o dalších 30 dní, vykreslil před nimi temný obrázek Česka, ve kterém epidemie nekontrolovaně řádí. O slovo se potom přihlásil i komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, který oznámil, co by od vlády, samotného ministra zdravotnictví Jana Blatného a premiéra Andreje Babiše pochválil, ale do dalších členů vlády si rýpl. Pak položil na stůl dvě podmínky.

Ondráček: Babiši, zvedni telefon do Ruska a objednej vakcínu Sputnik

Foto: Hans Štembera

Popisek: Zdeněk Ondráček a Lubomír Metnar

 

Ondráček se vrátil ke slovům ministra Blatného a připomněl, že šéf resortu zdravotnictví chce omezovat především mobilitu obyvatel, což ve stávajícím legislativním prostředí nelze jinak, než v nouzovém stavu. Ondráček to prý na jedné straně chápe, ale na druhé straně by očekával, že ministři vlády Andreje Babiše nebudou jen stále mluvit o tom, jak je třeba prodlužovat nouzový stav, ale budou během tohoto nouzového stavu také měnit právní rámce.

 

 „Naší snahou by mělo být vytvořit takové právní prostředí, ve kterém se naučíme s koronavirem žít a dostaneme pod kontrolu ekonomiku a všechny věcí, které s tím souvisí."

 

Poté Blatnému poděkoval, že s poslanci o závažnosti situace v Česku opakovaně hovoří.

 

„Zároveň mi dovolte, abych poděkoval panu premiérovi a ministrovi zdravotnictví za všechny schůzky a informace, které jsme si předávali. Kdyby se takto chovali všichni ministři, bylo by to určitě na pochválení, ale jsou zde ministři, u kterých už v podstatě ani nevíme, jak vypadají. Ale u vás to pane ministře neplatí,“ pravil Ondráček.

 

Poté však konstatoval, že si nevystačí s tvrzením vlády, že situace je zlá nejen v Česku, ale i v jiných zemích. „Řeknu to natvrdo. Je mi jedno, co dělají Němci. My jsme Češi, žijeme v České republice a jaké si to uděláme, takové to budeme mít,“ pravil Ondráček. Poté doporučoval, aby premiér Babiš zvedl telefon a zavolal do Ruska, zda by bylo možné pořídit vakcíny např. odtamtud. Jedním dechem však dodal, že se to pravděpodobně nestane. „V tomto případě je to marné, je to marné," posteskl si s tím, že Česko čeká na rozhodování EU jako celku.

 

Následně oznámil, že komunisté podpoří prodloužení nouzového stavu za podmínky, že se do školních lavic vrátí více dětí a ne jen žáci prvních a druhých tříd základních škol. Pravil, že děti nejsou ohroženou skupinou a podle Ondráčka není ani potvrzeno, že by byly děti rizikovými přenašeči. Kdyby šly děti do škol, mohli by se jejich rodiče vrátit do práce. Do škol by se měli vrátit žáci 1. stupně základních škol, žáci 9. tříd a maturanti.

 

Vedle toho komunistický poslanec požadoval také otevření horských středisek. Ta jsou sice zavřená, ale sjezdovky praskají ve švech.

 

„O hygieně radši ani mluvit nebudu. Stačí se podívat do lesa hned vedle sjezdovky. Kam taky zajít, když je všechno zavřené a nápoje z výdejního okénka v této zimě tak fungují,“ pravil Ondráček. „Na jihu Čech už mají, myslím, žloutenku,“ dodal varovně.

Parlamentní listy

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář