Jdi na obsah Jdi na menu
 


Omlouváme se! Naši drazí, sestry a bratři Slováci!

4. 9. 2024

Omlouváme se! Naši drazí, sestry a bratři Slováci!

 

Vážený pane prezidente Slovenské republiky a předsedo vlády Slovenské

republiky!

 

Omlouváme se jménem všech slušných Čechů, Moravanů a Slezanů bez ohledu na jejich sociální a politické smýšlení za neuvěřitelnou sprostotu prezidenta České republiky, předsedy České vlády a obou komor Parlamentu České republiky, že se úmyslně a vědomě distancovali od účasti na 80. výročí Slovenského národního povstání.

 

Jestliže se nejvyšší představitelé České republiky distancují od národní slavnosti konané k připomenutí významu boje proti fašismu i tisíců obětí Slováků, ale i Čechů a mnoha dalších národností padlých v tomto boji, tak jasně dokazují, na jaké straně dnes stojí, když ne na té bojující proti fašismu.

 

Základní prvky neofašismu se nenápadně, ale kvapem rozmáhají po celé Evropě, prosakují do nejvyšších sfér politických stran, ale i celých států i životů jednotlivých občanů. Drzost a hloupost s kterou naši představitelé plivli na hrdý slovenský národ je neodpustitelná.

 

Nejsou bližší a skutečně více bratrské národy než ty naše. Společná historie se přímo promítá do života tisíců rodin v obou zemích. Máme vzájemně na obou stranách mnoho skutečných přátel, kteří si umějí pomoci, fandíme si vzájemně ve sportu a kultuře, máme radost, když se nám vzájemně daří zvyšovat životní úroveň.

 

O to silnější je hlas zvonu bijící na poplach ve jménu míru! A to právě slavnostní připomenutí 80. výročí Slovenského národního povstání bylo. Na něm měly být zastoupeny všechny antifašistické síly Evropy. Tam v tuto chvíli právě probíhal svatý boj proti válkám – za mír!

 

Na dálku si slušní lidé u nás připomněli historická fakta Slovenského národního povstání, i nezbytnost blízkosti a soudržnosti našich národů. Je to jako mezi sourozenci v rodině. Můžeme se poškorpit, ale vždy si budeme pomáhat, fandit a držet pohromadě.

 

Vážený slovenský národe, nenechte se vodit jako loutky někým cizím a v cizím zájmu, jako česká vláda! Máte svůj život, svůj rozum, volíte si svobodně svoje představitele, bráníte svou zemi, svůj jazyk, svou historii v dobrém i zlém!

 

Ještě jednou se omlouváme za nechutné politikaření českých představitelů a přejeme slovenskému národu nejen u příležitosti výročí Slovenského národního povstání všechno nejlepší!

 

Redakční rada Dialogu*otázky*odpovědi, Československo, 31. srpna 2024

 

Přišlo e-poštou