Jdi na obsah Jdi na menu
 


Okamžitě opusťte Ukrajinu vyzývá, americká ambasáda své občany

15. 7. 2022

Okamžitě opusťte Ukrajinu vyzývá, americká ambasáda své občany

Dnes 12:05, 15.7.2022 – Kyjev

Jitka Zadražilová, Novinky

 

Okamžitě opusťte Ukrajinu, vyzývá americké velvyslanectví své občany. Využít mají jakoukoliv pozemní dopravu, „pokud je to bezpečné“. Současně apeluje na všechny Američany, aby na Ukrajinu nejezdili.

 

Následky ruského útoku v Mykolajivu Foto: State Emergency Service Of Ukrai, Reuters

„Bezpečnostní situace na celé Ukrajině je nepředvídatelná kvůli pokračujícím vojenským útokům Ruska a aktivním bojům, které se v zemi odehrávají,“ píše americké velvyslanectví ve svém prohlášení.

Američané by proto měli okamžitě odjet a současně by se měli vyhýbat „velkým shromážděním a organizovaným akcím, protože mohou sloužit jako cíle pro ruské vojenské útoky kdekoli na Ukrajině, včetně jejích západních regionů“.

 

Velvyslanectví současně ve svém prohlášení dává svým občanům jakýsi „manuál“, jak mají postupovat v případě, že uslyší explozi. Hned se mají odebrat do úkrytu, zní první pravidlo.

„Pokud jste v domě nebo budově, přejděte na nejnižší úroveň konstrukce s nejmenším počtem vnějších stěn, oken a otvorů. Zavřete všechny dveře a posaďte se do blízkosti vnitřní stěny, mimo okna nebo otvory.“

„Velmi nestabilní podmínky”

Jestliže se lidé nacházejí venku a nemají šanci najít chráněný úkryt, mají si „lehnout a zakrýt si hlavu rukama“. „Uvědomte si, že i když jsou raketa nebo dron zachyceny, rizikem jsou padající trosky,“ píše se v prohlášení. Po útoku se mají Američané držet dál od trosek a sledovat hlavní zpravodajské kanály pro oficiální pokyny.

 

Bezpečnostní situace na celé Ukrajině je velmi nestabilní a podmínky se mohou bez varování zhoršit. Občané USA by měli zůstat ostražití a podniknout příslušné kroky ke zvýšení svého povědomí o bezpečnosti,“ nabádá prohlášení.

 

Americká ambasáda apeluje na své občany, aby měli připravený záložní pohotovostní plán a nespoléhali se na pomoc americké vlády. Lidé by měli mít především v pořádku cestovní doklady, měli by dbát na to, aby byly platné a měli je vždy po ruce. Měli by také pečlivě sledovat webové stránky amerického ministerstva zahraničí, aby měli informace o aktuálních doporučeních.

Americké velvyslanectví na Ukrajině vydalo nejnovější doporučení v souvislosti s ruským raketovým útokem na město Vinnycja, které je několik set kilometrů vzdálené od bojů na východě země.