Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oficiální vládní dezinformace

10. 10. 2022

Oficiální vládní dezinformace

10. 10. 2022 - EB

Ministr vnitra Vít Rakušan minulý týden v Hospodářských novinách řekl, že absolutní prioritou jeho resortu je budování obranných struktur proti dezinformacím. Rozvedl to včera v České televizi s tím, že jeho ministerstvo využije chystaný nový zákon k vypínání webů, které „narušují, ohrožují bezpečnost České republiky“.

Krátce předtím ČT odvysílala klip, v němž zmocněnec pro energetiku Václav Bartuška říká, že rozhodně nemůže slíbit, že v zimě nebude nutné energetiku regulovat, a že to podle něj nemůže slíbit nikdo. „Regulace možná bude nutná,“ řekl, „a možná i drsnější, než si dokážeme v tuto chvíli představit. Rozhodně bych neříkal lidem, že bude všechno v pohodě.“ Toto vyjádření vysokého státního úředníka je v přímém rozporu s tím, co Rakušan a premiér Petr Fiala tvrdí už několik měsíců. Opakovaně lidi ujišťují, že na letošní zimu je zajištěn dostatek energií.

Nepravdivá prohlášení o zásobách energií nepochybně ohrožují bezpečnost státu, koho tedy Rakušan svým novým zákonem odstaví? Českou televizi za šíření Bartuškových „dezinformací“, nebo dezinformační kanály samotného kabinetu?