Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odešla významná vlastenka a badatelka

27. 8. 2023

Odešla významná vlastenka a badatelka

 

Smutná zpráva, kterou nám poslala dcera paní profesorky Masarykovy university dr. Stanislavy Kučerové, o jejím úmrtí ve věku 96ti let, nás všechny vlastence velmi rozrušila. Paní profesorka Pedagogické fakulty Masarykovy university v Brně Stanislava Kučerová zůstane zapsána zlatým písmem v dějinách nejen pedagogiky a literární historie, ale jako významná vlastenka hájící národní kulturu a dějiny českého národa i v době šílící a vymknuté z kloubů, jak by pravil Shakespeare o dnešním třeštění. 

Jen namátkou - její vynikající práce o původu a díle Boženy Němcové, její vzpomínky na okupaci a na chování tzv. sudetských Němců - vrahů českého národa, její pronikavá analýza padíla  hanobícího české dějiny, zvaného "Podiven" (pod pseudonymem se skrývají jména jednoho politika a dvou tendenčních historiků), mnoho článků věnovaných významu našich osvoboditelů od německého fašismu, pronikavé rozbory  neoprávněnosti obnovení tzv. Mariánského sloupu,  a pomníku velevraha Radetzkyho, jehož jméno zčeštují a  jeho konání dnes adorují zcela neoprávněně jistí novináři.

 

To vše a mnohé další zůstane pronikavou nepominutelnou stopou v moderní historii nejen naší země, ale i bratrského Slovenska, kdy rozbití společného státu paní profesorka vnímala zvláště bolestně.

 

Českým národním listů pak patří velké poděkování, za publikaci řady jejich odborných a zasvěcených statí, které nám vlastencům znovu zpřesnily a osvětlily řadu často i neznámých detailů z  československé literární historie, ale i fakta například týkající se odsunu brněnských a jiných Němců z osvobozeného státu.

 

V našich vzpomínkách a ve svém díle bude paní profesorka Kučerová navždy zapsána nesmazatelnou stopou. Čest její památce.

 

Jiří Jaroš Nickelli,  Brno

 

Poznámka ČNL:  Paní profesorka Kučerová publikovala v řadě našich vlasteneckých médií. K nejvýznamnějším patřily  vynikající čtvtletník Lípa , měsíčník Slovanská vzájemnost a též literární časopis LUK, příloha Haló novin, a po jejich ukončení Naší pravdy. Všechna uvedená periodika přinášela řadu statí a analýz paní profesorky, týkajících se české literární a národní kultury.