Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odešla nám vzácná vlastenka

15. 12. 2022

Odešla nám vzácná vlastenka

Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno II - Společnost L.Svobody Brno

 

Paní profesorka Zoe Svobodová-Klusáková odešla do odbojářského nebe, ale její odkaz zůstává trvalý nejen v paměti odbojářů, legionářů a vlastenců, ale také ve vydaných knihách, které psala a vydávala za nepřízně mocných a nevraživosti nepřátel jejího otce, generála Svobody, našeho presidenta společného státu, který on vždy úspěšně obhájil. Na rozdíl od potomních mocných, kteří pro své sobecké zájmy neváhali rozbít a zničit společných stát dvou bratrských národů - Čechů a Slováků.

 

Její perfektní životopis jejího otce (Ludvík Svoboda. Životopis, Kroměříž 2005) odpovídá pádně a jednoznačně na všechny mýty, lži a nepravdy vyslovované a psané nepřáteli republiky proti jejímu slavnému otci. Generál Svoboda, Osvoboditel ČSR, byl nositelem vyznamenání a řádů, a to ruských, sovětských, polských, jugoslávských, maďarských, rumunských, francouzských, britských a amerického řádu Legie cti - velitelského stupně (Legion of Merit degree of Commander 1945) mimo řády československé..

 

My, kteří jsme ji znali osobně, jsme ji měli ve veliké úctě a obdivovali jsme její srdečnou prostotu v jednání, její přímost a pravdivost v každém slově, její úctu k republice, kterou tak úspěšně za osobních obětí hájil její otec. Její památka se zapíše zlatým písmem do dějin našeho národa, a jak je nám známo,  zůstává i v srdcích a paměti našich slovenských bratří.

 

 

Zemřela Zoe Klusáková – Svobodová

13. 12. 2022

S politováním musíme oznámit, že nás v pondělí 12. prosince 2022 večer navždy opustila válečná veteránka ses. Zoe Klusáková-Svobodová, spisovatelka a pedagožka, dcera generála Ludvíka Svobody a členka Jednoty Československé obce legionářské Praha 6. Bylo jí 97 let.

Zoe Svobodová se narodila 4. prosince 1925 v Užhorodě, kde byl její otec tou dobou vojensky přidělen. Osobnost otce, bývalého legionáře, měla na výchovu mladé Zoe velký vliv. Po německé okupaci a jeho odchodu do exilu se spolu se zbytkem rodiny zapojila do domácího odboje. Převáděli odbojáře za hranice a poskytli azyl paradesantní skupiny S1-R vyslané ze Sovětského svazu. Tato činnost byla prozrazena a její bratr starší Miroslav byl zabit v koncentračním táboře Mauthausen. Zoe se i s matkou Irenou po zbytek války ukrývaly na Moravě, v Hroznatíně a Džbánicích. Po válce se vdala za Milana Klusáka, který byl pak mezi lety 1973 až 1988 ministrem kultury. Jeho žena se věnovala ekonomice zemědělství, překládala a psala odborné práce. Většinu posledních let věnovala připomínání odkazu svého otce. V roce 2019 byla vyznamenána Křížem obrany státu. O rok později zemřela její dcera Luďa, významná česká historička.

Čest její památce.