Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odborníci na populismus

17. 3. 2020

Odborníci na populismus

 

   Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR a jednatelka jedné cestovní agentury orientované na Itálii obvinili koncem minulého týdne premiéra z čirého populismu. Vyzval totiž k omezení cestování do severní Itálie promořené koronavirem.

   Všichni se tak konečně dozvěděli, co je to ten populismus. Populismus spočívá v hájení zájmů obyvatel, kteří jsou ohroženi určitým rizikem. Nemusí jít jen o riziko epidemie, může se jednat i o jinou formu ohrožení bezpečnosti země. Mají-li zástupci cestovek pravdu, pak populismus spočívá ve snaze politiků chránit populaci, která si je důvěřivě zvolila ve svobodných volbách.

   Co by tak asi v tomto případě bylo opakem tohoto politického nešvaru? Jakéhokoliv podezření z populismu by se vyhnuly země, jejichž vlády by vyzývaly k hromadným návštěvám center epidemií, neboť profit cestovních kanceláří je důležitým indikátorem růstu ekonomiky.

   Se zvláštním porozuměním by nepopulistické vlády pohlížely na spekulanty, kteří začnou v kritické situaci šmelit se zdravotními pomůckami a mnohonásobně je předražovat. Udělily by těmto podnikavcům po čas nákazy daňové prázdniny, aby podpořily fungování zdravého trhu.

   Politici nesnášející populismus by stejným způsobem otužovali občany nejen v oblasti zdravotní. Na ochranu jejich zájmů by zcela programově rezignovali také v oblasti vnitřní bezpečnosti, ve sféře sociální a v oblasti zahraniční politiky. 

   Je pravda, že někteří naši politici se takto nepopulisticky již dávno chovají. Přesto by zmínění představitelé cestovních kanceláří mohli připustit, že poněkud přestřelili.

   Jen před pár dny se premiér omlouval za to, že neuváženě nařknul dva europoslance z vlastizrady. Místopředsedovi Asociace cestovních kanceláří a jeho kolegyni by slušelo, kdyby si z něj vzali v tomto ohledu příklad a uznali, že odborníci na populismus se z nich asi už nestanou.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář